Ratas: Reinsalu sõnakasutus on sobimatu (6)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Peaminister Jüri Ratas peab justiitsminister Urmas Reinsalu arvamusloo sõnakasutust sobimatuks. Reinsalu nimetas 104 inimese pöördumist presidendile kanakarja kambakaks ning avaldas kahetsust, et 2016. aasta Tiit Ojasoo skandaali kommenteerides naistevastase vägivalla hukka mõistis. 

«Mõistan naistevastase vägivalla igal juhul nii füüsilisel kui vaimsel kujul hukka! Siin ei ole ega saa olla arutelule mingit kohta,» sõnas Ratas, kes sel teemal ka justiitsminister Urmas Reinsaluga vestles. «Ta selgitas mulle, et tema eesmärk oli öelda, et karistamisele peab järgnema ka andestus,» lisas peaminister. 

«Mis puudutab justiitsministri tänast arvamuslugu, siis tema sõnakasutus on sobimatu. Soovitasin tal vabandada kõigi ees, keda tema ebaõnnestunud avaldus solvas,» ütles peaminister kokkuvõtteks. 

104 inimest on allkirjastanud president Kersti Kaljulaidile edastatud avaliku kirja, milles taunitakse Tiit Ojasoo osalust Eesti Vabariigi 100. aastapäeva vastuvõtu lavastamises. Kirja üks algatajatest on sotsiaalmeediagrupi «Virginia Woolf sind ei karda!» moderaator Nika Kalantar.

«Kanakarja kambakas»

Oma arvamusloos astus justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) Ojasoo kaitseks välja ning nimetas 104 inimese pöördumist presidendile kanakarja kambakaks. Reinsalu märkis, et ehkki ta inimesena Tiit Ojasood ei tunne, siis «kui minult tema lepitusmenetluse juhtumi kohta omal ajal arvamust avaldasin, siis mõistsin ma naistevastase vägivalla hukka, kuid nüüd, tänase kirja valguses, lausa kahetsen seda avaldust».

Mitmed poliitikud, sealhulgas IRLi koalitsioonipartneri Keskerakonna liige Raimond Kaljulaid leidsid, et Reinsalu peaks oma avalduse pärast ministriametist tagasi astuma. Reinsalu palus oma sõnastuse pärast vabandust. «Ma vabandan oma avalduse sõnastuse pärast, kui see tegi kellelegi haiget,» selgitas Reinsalu. 

Seeder: Reinsalu ei peaks tagasi astuma 

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Helir-Valdor Seeder ütles teemat kommenteerides, et minister väljendas end ebatäpselt ja ebaõnnestunult, kuid ei peaks ametist tagasi astuma. 

«Ma küll ei arva, et Urmas Reinsalu peaks tagasi astuma justiitsministri ametikohalt. Ta on seda tööd teinud väga hästi, tegemist on kompetentse, pädeva isikuga sellel ametikohal,» selgitas Seeder. 

IRLi esimehe arvates ei tohiks skandaal valitsuse tervist oluliselt mõjutada. «Valitsuse liikmed teavad väga hästi, mida Urmas Reinsalu endast kujutab ja millised on tema hoiakud vägivalla suhtes,» sõnas ta. 

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) nimel teemat kommenteerinud kultuuriminister Indrek Saar kirjutas sotsiaalmeediasse, et kõik sammud selleks, et pärast inimese suurt eksimust saaks toimuda leppimine ja andestamine, on tehtud. Saar rõhutas, et vägivald ükskõik millises vormis ei ole aktsepteeritav. Mitte kunagi ja mitte mingil tingimusel.

«Juhtum, mis täna on taas tähelepanu fookuses, sai lahenduse poolteist aastat tagasi. Tiit Ojasoo tunnistas eksimust ja vabandas. Toimus lepitusmenetlus. Seal kokku lepitud tingimused täideti. Lisaks astus Tiit Ojasoo tagasi teatrijuhi kohalt, ta kahetses juhtunut ning toimus avalik arutelu juhtunu üle,» tõi Saar välja.

Saar meenutas, et president Kaljulaid kutsus eelmises aastapäevakõnes üles koos pingutama, et Eestis oleks vähem kurjust. Kurjuse vähendamisele ei aita tema hinnangul kaasa üleskutsed mitte andestada ega ka üleskutsujate kanakarjaks sõimamine (nagu toimis justiitsminister Urmas Reinsalu – toim). «Sõbralikuma Eesti nimel peaksime nii olulistel, isiklikel ja valusatel teemadel rääkides jääma inimlikuks ja viisakaks,» lisas ta.

Loe lisaks:

Kiri presidendile: vägivallatsejast Tiit Ojasoo ei tohi vabariigi aastapäeva programmi lavastada

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles