Riigikogu väliskomisjon arutas presidendiga tulevikuteemasid (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu väliskomisjoni liikmed kohtusid Kadrioru lossis presidendiga.
Riigikogu väliskomisjoni liikmed kohtusid Kadrioru lossis presidendiga. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Riigikogu väliskomisjoni liikmed kohtusid Kadriorus president Kersti Kaljulaidiga, kellega arutleti välispoliitikas lähiajal päevakorda jõudvaid teemasid ning tehti kokkuvõte eelmisest aastast.

«Tuleb tihe aasta, kus Eestil on ees terve rida tõsiseid otsustamisi, eriti Euroopa Liidu kontekstis,» kirjutas riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson sotsiaalmeedias.

Ta lisas õhtul BNSile tehtud avalduses, et loomulikult tehti ka tagasivaade Eesti eesistumisele Euroopa Liidu Nõukogus. 

Rääkides Euroopa Liidus tõusetuvatest teemadest, tõi Mihkelson esmajärjekorras välja Euroopa tuleviku üle peetavad debatid ning eelkõige Saksa-Prantsuse koostöö mõju sellele.

«Jutuks tuli, et millist mõju võiks avaldada üha selgemalt ilmnev Saksamaa ja Prantsusmaa juhtrolli võtmine Euroopa Liidu üle käivas tulevikudebatis,» selgitas Mihkelson. «Kui näiteks vaadata praegu valmivat Saksamaa valitsuskoalitsiooni kokkulepet, siis selles on suurt tähelepanu pööratud Euroopa tulevikule ja selle raames koostööle Prantsusmaaga,» lisas väliskomisjoni esimees.

Mihkelson mainis ära ka Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni esitatud ideed demokraatia edendamiseks Euroopas, mille osas tuleks ka Eestil seisukoht võtta.

Lisaks tõi Mihkelson esile vajaduse kujundada Eesti positsioon Poola õigusriigi teemal algatatud menetluses suhtes, valmisoleku asuda kaitsma oma huve kevadel algavatel läbirääkimistel Euroopa Liidu järgmise finantsperspektiivi osas. Samuti loodetakse aasta esimesel poolel jõuda kokkuleppele Euroopa Liidu rändepoliitika ümberkujundamise suhtes.

Kohtumisel presidendiga oli jutuks ka väliskaubanduse edendamise teema ja suhted liitlastega. 

Riigikogu väliskomisjon kohtub presidendiga tavapäraselt kaks korda aastas.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles