Meeste ja madalapalgaliste seas on populaarseim partei EKRE (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE valimispidu Tallinnas Reva Cafes.
EKRE valimispidu Tallinnas Reva Cafes. Foto: Erik Prozes

Kõige populaarsem partei meeste ja madalapalgaliste seas ning populaarsuselt teine erakond kõigi eestlaste hulgas on Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), selgub Postimehe ja BNSi tellitud Kantar Emori uuringust.

Kõigist küsitletud meestest toetab EKREt 24,5 protsenti, teisel kohal on Reformierakond 23 ja kolmandal Keskerakond 21,6 protsendiga.

Inimeste seas, kelle pere keskmine sissetulek ühe inimese kohta oli kuni 400 eurot, toetas EKREt 26,1 protsenti vastanutest. Kõrgemates sissetulekugruppides jäi see 13,8 ja 15,8 protsendi vahele. Nendest, kes oma sissetulekut avaldama ei nõustunud, toetas EKREt 17,4 protsenti.

Eestlastest vastajatest pooldas EKREt 20,8 protsenti, millega jäi see alla ainult Reformierakonnale, mida toetab 33,7 protsenti eestlastest. Sotsiaaldemokraate pooldab 14,4 ja Keskerakonda 9,5 protsenti eestlastest.

EKRE toetus oli suurem ka madalama haridusega inimeste seas. Kesk- ja keskerihariduse või madalama haridusega vastajate seas oli EKRE teisel kohal 20,5 protsendiga, jäädes alla ainult Reformierakonnale, mida pooldas 26,5 protsenti. Keskerakonda toetas 20,1 protsenti uuringus osalenute madalamas haridusgrupis. Kõrgharidusega vastajatest pooldas EKREt 8,8 protsenti vastanutest.

Samuti oli EKRE populaarsuselt teine erakond ka maa-asulates, jäädes alla ainult Reformierakonnale. EKREt pooldab maal 24,1, Reformierakonda 29,4 protsenti vastanutest. Sotsiaaldemokraadid on 15,9 protsendiga kolmandad ja Keskerakond 10,2 protsendiga maaelanike neljas eelistus.

Kantar Emor viis veebiintervjuud läbi 8.–14. detsembrini, kokku küsitleti 953 valimisealist kodanikku vanuses 18–74 aastat. Neil, kellel eelistus puudus, oli 28,8 protsenti ning nende vastused elimineeriti esitatud tulemustest.

Kõige populaarsem oli detsembri keskpaigas Reformierakond 27,8 protsendiga, teiseks oli langenud Keskerakond 21,5 protsendiga, EKRE oli tõusnud kolmandaks 16,8 protsendiga, edestades Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda, mida toetas detsembri keskpaigas 14,7 protsenti vastanutest. Isamaa ja Res Publica Liitu toetas 8,3 ja Vabaerakonda 5,9 protsenti, rohelisi pooldas detsembri keskel 4,3 protsenti vastanutest.

Loe lähemalt: 

Simsoni skandaal lükkas Keskerakonna toetuse langusse

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles