Almunia: Eesti eesistumine oli edukas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine ELi konkurentsivolinik Joaquin Almunia
Endine ELi konkurentsivolinik Joaquin Almunia Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni endise voliniku ja Hispaania valitsuse kunagise ministri Joaquin Almunia hinnangul on Eesti eesistumine Euroopa Liidu (EL) Nõukogus olnud edukas ning seda suuresti tänu õigesti seatud eesmärkidele. 

«Minu mulje on, et Eesti eesistumine on olnud väga edukas. Eestil on olnud selge siht, selge prioriteet, milleks on digitaalvaldkond. Ma arvan, et see oli edukas otsus,» rääkis Almunia neljapäeval Brüsselis BNS-ile. 

Almunia hinnangul aitas Eesti edule eesistumise digivaldkondade arendamisel kaasa ka see, et sama valdkonda koordineerib Euroopa Komisjonis eestlasest asepresident Andrus Ansip. 

«Mitmed otsused baseeruvad Euroopa Komisjoni algatustel – kusjuures asepresident Ansip on samuti eestlane – ehk eestlased on otsusetegemise protsessi mõlemas otsas,» märkis Almunia.

Endine Hispaania poliitik viitas ka sellele, et Eesti oskas oma võimaluse ära kasutada hoolimata sellest, et seoses Lissaboni lepinguga on eesistuja roll väiksemaks jäänud.

«Ma arvan, et on väga hea, et EL-i eesistumine, millelt on pärast Lissaboni lepingu jõustumist mõned vastutusalad ära võetud, kasutab nüüd seda kuut kuud, et edendada oma prioriteete, liigutada edasi arutelusid ja debatte, tööd nõukogus ja Europa Parlamendis, et jõuda otsusteni,» rääkis Almunia.

Almunia sõnul on Eesti saavtus seda märkimisväärsem, et tegu oli riigile esimese eesistumisega Euroopa Liidus. «Ma tean seda omaenda kogemusest, kui ma olin Hispaania valitsuse liige, et esimene eesistumine ei ole mitte lihtne aeg,» ütles Almunia, kes juhatas mõttekoja Euroopa Poliitikauuringute Keskus (Centre for European Policy Studies - CEPS) juhina sisse Eesti eesistumise digitaalvaldkonna saavutusi kajastava seminari. 

Almunia oli aastatel 2004–2010 Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusküsimuste volinik. 2010–2014 oli ta Euroopa Komisjoni konkurentsivolinik. Ta on olnud Hispaania parlamendi liige ning aastatel 1982–1986 oli ta Hispaania tööhõive- ja sotsiaalminister ning 1986–1991 avaliku halduse minister. 1997–2000 oli ta Hispaania Sotsialistliku Töölispartei esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles