Ansip: koefitsientidega žongleerides pensione ei suurenda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip.
Peaminister Andrus Ansip. Foto: Toomas Huik.

Peaminister Andrus Ansip rõhutas riigikogu infotunnis keskerakondlaste küsimustele vastates, et koefitsientidega žongleerimisega aastas pensionideks jagatavat 20 miljardi krooni suurust summat suurendada ei ole võimalik.

Keskerakondlaste Viktor Vassiljevi ja Marika Tuusi tõstatatud küsimusele, kas Eesti pensionisüsteemi saab õiglaseks pidada vastates, rõhutas peaminister, et Eesti pensionisüsteem on pensionäre võrdsustava iseloomuga.

«Need pensionärid, kes on kunagi palka saanud rohkem ja maksnud rohkem ka sotsiaalmaksu, saavad pensioni suhteliselt vähem võrreldes nendega, kes kunagi said palka vähem ja maksid sotsiaalmaksu vähem, ehk meie pensionisüsteem on selgelt võrdsustava iseloomuga pensionisüsteem,» selgitas Ansip.

«Kui te väidate, et praegune süsteem on vähe võrdsustav, siis tuleks neid koefitsiente kuidagi teistmoodi ringi vaadata. Aga fakt jääb faktiks, üks puha kuidas seda 20 miljardit ka jaotad, 20 miljardit jääb 20 miljardiks senikaua, kui majandus ei kasva. Mina leian, et praegune süsteem on õiglane ja see süsteem on hea süsteem,» kinnitas peaminister.

«Kõigile Eesti pensionäridele üle keskmise pensioni maksmine ei ole võimalik. Osa saab rohkem, osa saab vähem – nii jääb ka siis, kui neid koefitsiente ükspuha missugusel moel ümber teha. Leian, et igal maksumaksjal peab olema huvi koguda omale ka vahendeid pensionisambasse ja maksta võimalikult suurt sotsiaalmaksu selleks, et kunagi saada ka suuremat pensioni. Kui see huvi ära võtta, siis me oleme nõukogudeajas tagasi ja praktiliselt kõigil on üks ja seesama pension,» rääkis Ansip.

«Soovitaksin oma valijatele ka rohkem selgitada, kuidas pensionisüsteem toimib, mitte anda lootust, et mingisuguse žongleerimisega on võimalik seda 20 miljardit suuremaks kasvatada,» sõnas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles