Video ja galerii: Pevkur tahab erakorralisi Reformierakonna juhivalimisi (11)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

​Reformierakonna esimees Hanno Pevkur tegi erakonna juhatuses ettepaneku korraldada erakorralised valimised juba jaanuaris 2018.  

Viimastel nädalatel lahvatanud kuuldusi Reformierakonna sisepingetest kommenteeris Pevkur Postimehele järgmiselt: «Nagu klassikud on öelnud: kus suitsu, seal tuld.» Pevkuri kinnitusel oli ettepanek erakorralisteks valimisteks ajendatud Siim Kallase eile avalikuks tulnud mõttest, et Reformierakond ei saa valimistele minna vastu sisemiselt lõhenenuna, mistõttu tuleks teha erakonnas järgmise aasta suvel uued juhivalimised. 

«Oli ette teada, et see debatt tõuseb ühel päeval. Kuna Siim Kallas eile selle džinni ka pudelist nii-öelda välja lasi, et siis tegelikult tänases juhatuses me kiire mõttevahetuse tegime,» selgitas Pevkur. 

Niisiis on erakond valiku ees, kas pikendada tänase juhatuse volitusi või anda mandaat uuele juhatusele, kes saab omakorda 2019. aasta märtsis toimuvateks riigikogu valimisteks valmistuda. «Kui vaadata seda, millises ajaraamis me elame, siis tegelikult minu arusaamist mööda ikkagi on peamine see, et juhatus oleks vähemalt üle aasta koos selleks, et valimistele minna,» selgitas Pevkur, miks peaks peaks just erakorraliste valimiste kasuks otsustama.

Reformierakonna juhatus koguneb erakorralisi valimisi arutama kahe nädala pärast, 22. detsembril. Pevkur ei välistanud võimalust kandideerida erakorralistel valimistel, kui need juhatuse otsusel peaks toimuma. Küsimusele, kas Reformierakonna uueks esimeheks võiks saada praegune eurosaadik Kaja Kallas, vastas Pevkur järgmist: «Kas see on Urmas Paet, Jürgen Ligi, Hanno Pevkur, Kaja Kallas või keegi viies või kuues, seda näeme siis, kui on õige aeg,» ütles Pevkur. 

«Ütlesin seda eile ja kordan seda täna – mina sisevalimisi ei karda. Ütlen ka, et Eesti huvides ei tohi ühelegi poliitikule olla võim nii armas, et selle külge klammerduda ja julgen väita, et sisemistes tõmbetuultes Reformierakond ei ole Eesti huvides. Eesti huvides on ka see, et suurim opositsioonierakond tegeleks uute visioonide ja ideede pakkumisega Eestile, mitte omavahelise nääklemisega. Selguse saamisega ei saa aga oodata järgmise aasta suveni, vaid minu hinnangul tuleks juhatuse mandaat kas pikendada või teha uued valimised juba järgmise aasta jaanuaris, sest valitav juhatus peab saama vähemalt aasta, et valimisteks atra seada,» ütles Pevkur pressiteate vahendusel. Pevkuri kinnitusel on Reformierakonna eesmärk võita riigikogu valimised ning lõpetada Keskerakonna alustatud poliitika. 

Reformierakonna üldkogu valis 7. jaanuaril erakonna esimeheks Hanno Pevkuri, kes edestas tuntava vahega erakonna siseringi soosikuks peetud kunagist mõjukat peasekretäri Kristen Michali.

Ligi: isikutevaheline konkurents ei ole minu rida 

Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi ütles Postimehele, et Reformierakonna sisevalimisi võib korraldada, aga mitte sisulise töö asemel. «Meie töö on siiski pakkuda sisuline alternatiiv praegusele valitsusele ja siin paraku valida pole. Juhi teema varjutaks selle kõik avalikkuse jaoks,» kommenteeris Ligi.

Ligi sõnul oli tänasel koosolekul üksmeel, et erakond peab olema nähtavam sisulistes sõnumites selle valitsuse tegevusest. «Sellest, mis kellelegi oma erakonnas ei meeldi, räägime suud ilmselt lähiajal samuti puhtaks,» tõdes Ligi.

Kommenteerides uut võimalikku juhatust ja esimehekandidaati lausus Ligi, et sellest on veel vara rääkida. «See viimane peab siiski olema arutelu teema. Iga pretsedendi puhul tahan mõnd kriitilist programmilist vastust kuulda, isikutevaheline konkurents ei ole minu rida,» nentis Ligi.

«Jään selle juurde, et esindusrollide vastu on mul suur tõrge, mis paneb kohe suure kahtluse alla mu sobivuse,» vastas Ligi küsimusele, mis puudutas tema võimalikku kandideerimist esimeheks. «Esimees peab tahtma esindada, mina tahan poliitikat kujundada. Selle kõige peale olen küll mõelnud ja lõpuni ei välista midagi,» leidis Ligi ja nentis, et see on arupidamise koht teistega, mitte ainult endaga.

Paet BNSile: Reformierakonna juhatus rapsimist ei poolda

Reedel koos istunud Reformierakonna juhatus leidis, et erakonna juhtimise teemal pole äkilisi otsuseid vaja ning esmajärjekorras peab tegelema ühtsuse loomisega, ütles erakonna aseesimees Urmas Paet BNSile. 

«Täna oli juhatuse liikmete - nende, kes kohal olid - üldhoiak see, et ei ole vaja rapsida. Peamine on hetkel tegeleda sillaehitusega,» rääkis Paet BNS-ile. «See tähendab, et tuleb inimestega suhelda, mitte teha lihtsalt mingeid avaldusi paremale ja vasakule,» ütles Euroopa Parlamendi saadik Paet.

Paeti sõnul Kallas juhatuse koosolekul ei osalenud, küll aga Kaja Kallas. Viimast on peetud üheks võimalikuks uueks Refomrierakonna esimehe kandidaadiks. Paeda sõnul oli ka Kaja Kallas seisukohal, et kiirustades pole vaja otsuseid teha.

Kommenteerides Reformierakonna esimehe Hanno Pevkuri soovi juba jaanuaris erakorralised sisevalimised korraldada, märkis Paet, et sellest oli juttu, kuid juhatus seda ei pooldanud.

«Seda päevakorras ei olnud, aga arutelu käigus ta nimetas seda. Aga see küll ei leidnud juhatuse liikmete toetust, et nüüd kiiresti on vaja hakata midagi rapsima. Nagu ma ütlesin - hoiak oli see, et tuleb asjad omakeskis läbi arutada ja vaadata, mis siis kõige parem on. Mitte kohe minna kuskile suuri avanguid tegema,» rääkis Paet.

Reformierakonna aseesimees Urmas Paet ütles BNSile, et erakonna sisevastuolude põhjused võivad peituda aasta alguses toimunud esimehe valimistes, kus kaotanud kandidaati toetanud leer on jätkuvalt rahuolematu.

Siim Kallase sõnavõtt 

Reformierakonna auesimees Siim Kallas ütles ERRile antud intervjuus, et erakond ei saa valimistele minna vastu sisemiselt lõhenenuna, mistõttu tuleks teha erakonnas järgmise aasta suvel uued juhivalimised. Kallase hinnangul oleks mõistlik erakonna juhivalimised teha juunis 2018, mitte jaanuaris 2019, kui peaks lõppema Hanno Pevkuri kahe aasta pikkune ametiaeg. Kallas ei soovinud konkreetselt öelda, kas erakonna juhikandidaadiks peaks tõusma ka tema tütar Kaja, nagu on osa reformierakondlasi väidetavalt siseringis välja käinud.

Postimees kirjutas novembris, et Reformierakonnas on käimas suur tüli. Ühel pool on erakonna juhtkond eesotsas Hanno Pevkuriga, teisel erakonda enda võimusesse tagasi ihkav Kristen Michal. Märgid näitavad, et erakonna uueks juhiks tahetakse kombineerida Kaja Kallast.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles