IRL tegi aktsiisipoliitka läbisurumiseks nutika vangerduse

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Nutt, taustal Andres Metsoja.
Mart Nutt, taustal Andres Metsoja. Foto: Liis Treimann

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsioon otsustas riigikogu komisjonis koalitsiooni ülekaalu tekitamiseks suunata IRLi parlamendisaadiku Mart Nuti põhiseaduskomisjonist rahanduskomisjoni. Koalitsioonil on nüüd 7:6 häälteenamus. 

«Riigikogu juhatus kinnitas riigikogu liikme Mart Nuti lahkumise põhiseaduskomisjoni liikme kohalt ja asumise rahanduskomisjoni liikme kohale. Mart Nutt sai rahanduskomisjoni liikmeks,» teatas riigikogu pressiteenistus eile õhtul. See tähendab, et nüüd on koalitsioonil komisjonis 7:6 häälteenamus, mis toob komisjoni välja patiseisust riigieelarve olulistes küsimustes. 

Mäletatavasti kukkus rahanduskomisjonis 5. detsembril läbi IRLi ettepanek tõsta alkoholiaktsiisi seni kavandatust väiksemas mahus, kuna see ei saanud komisjoni enamuse toetust. Nimelt hääletas ettepaneku poolt kuus ja vastu samuti kuus riigikogu liiget. 

Hääletusel sai kaalukeeleks IRList välja astunud rahanduskomisjoni liikme Margus Tsahkna hääl. Tsahkna ütles Postimehele, et tema ei toeta riigieelarve eelnõu, mis võtab kaitseinvesteeringutelt ära 10 miljonit eurot. Reformierakonna liikmele Aivar Sõerdile oli vastumeelne koalitsiooni soov lisada alkoholiaktsiisi tõus sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise eelnõule, tehes sellest kobareelnõu.  

Varem põhiseaduskomisjoni kuulunud Mart Nutt ei salga, et tegu oli 2018. aasta riigieelarve menetlemisel vajaliku vangerdusega. «Ega siin midagi salata ei ole: hetkel riigieelarve arutelu käigus on valitsuskoalitsioon rahanduskomisjonis vähemuses. Me ei saa sellises olukorras eelarvet edasi menetleda,» ütles Nutt Postimehele. 

Tänasel rahanduskomisjoni erakorralisel istungil Nutt paraku osaleda ei saa, kuid tema asendusliikmena peaks komisjonis olema IRLi fraktsiooni esimees Helir-Valdor Seeder. Komisjoni päevakorras on sotsiaalmaksuseaduse ja tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu; alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse ning teise seaduste muutmise seaduse eelnõu ning 2018. aasta riigieelarve seaduse eelnõu. 

RIIGIKOGU RAHANDUSKOMISJONI LIIKMED*

KOALITSIOON

Mihhail Stalnuhhin (komisjoni esimees, Keskerakond)

Dmitri Dmitrijev (Keskerakond)

Kalvi Kõva (Sotsiaaldemokraatlik Erakond)

Mart Nutt (Isamaa ja Res Publica Liit)

Kersti Sarapuu (Keskerakond)

Priit Sibul (Isamaa ja Res Publica Liit)

Tanel Talve (Sotsiaaldemokraalik Erakond)

OPOSITSIOON 

Remo Holsmer (komisjoni aseesimees, Reformierakond)

Andres Ammas (Vabaerakond)

Martin Helme (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond)

Jürgen Ligi (Reformierakond)

Aivar Sõerd (Reformierakond)

PARTEITU

Margus Tsahkna

*seisuga 7.12.2017

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles