Hamas: Trumpi otsus avab USA jaoks põrguväravad (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiliikumise Hamas toetajad põletavad Iisraeli kaitseministriks saanud Avigdor Liebermani pilti.
Islamiliikumise Hamas toetajad põletavad Iisraeli kaitseministriks saanud Avigdor Liebermani pilti. Foto: MOHAMMED ABED/AFP

Palestiina islamistliku liikumise Hamas sõnul  avab USA presidendi Donald Trumpi kolmapäevane otsus tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana Ühendriikide jaoks regioonis «põrguväravad».

«See otsus avab põrguväravad USA huvidele piirkonnas,» ütles Gaza sektorit kontrolliva Hamasi kõrge ametnik Ismail Radwan Trumpi avalduse järel.

Ta kutsus Araabia ja islamiriike «katkestama majanduslikud ja poliitilised sidemed USA suursaatkondadega ja saatma välja saadikud».

PVO: Trumpi otsus hävitab kahe-riigi lahenduse

«Ta hävitas kahe-riigi lahenduse,» lausus pikka aega olnud Palestiina läbirääkimisdelegatsiooni juhtinud Saeb Erekat pärast Trumpi kõnet.

Trump «muutis oma riigi kõlbmatuks igausuguse rolli jaoks rahuprotsessis», märkis ta.

«Kuidas ma istun Palestiina läbirääkijate juhina koos nende inimestega, kui nad kirjutavad mulle ette tuleviku, kus Jeruusalemm on Iisraeli pealinn,» lisas Palestiina läbirääkimisdelegatsiooni juhtinud Saeb Erekat.

Netanyahu nimetas Trumpi otsust ajalooliseks

Seevastu Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu tervitas kolmapäeval USA presidendi Donald Trumpi otsust tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana kui ajaloolist ning «vaprat ja õiglast otsust».

Netanyahu tõotas ühtlasi mitte muuta Jeruusalemma äärmiselt tundlike pühapaikade status quod. Linn on püha nii juutidele, kristlastele kui ka moslemitele.

ÜRO: Jeruusalemma staatus tuleb lahendada kahepoolsetel kõnelustel

ÜRO peasekretär António Guterres kritiseeris kolmapäeval kaudselt USA presidendi Donald Trumpi otsust tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana, hoiatades, et linna staatuse küsimus tuleks lahendada Iisraeli-Palestiina läbirääkimistel.

«Alates esimesest päevast ÜRO peasekretärina olen ma järjekindlalt väljendanud oma vastuseisu igasugustele ühepoolsetele meetmetele, mis ohustavad rahuväljavaateid Iisraeli ja palestiinlaste vahel,» ütles Guterres vahetult pärast USA riigipea teadet.

«Jeruusalemma lõplik staatus tuleb lahendada kahepoolsetel otsekõnelustel julgeolekunõukogu ja peaassamblee resolutsioonide alusel, võttes arvesse nii Palestiina kui Iisraeli poole legitiimseid muresid,» lisas Guterres.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles