Hanso võib koalitsiooni toetushääleta jätta (2)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hannes Hanso.
Hannes Hanso. Foto: Tairo Lutter

Parlamendi riigikaitsekomisjoni juht, sotsiaaldemokraat Hannes Hanso leiab, et 2018. aasta kaitseinvesteeringute kavasse tuleb 10 miljonit eurot tagasi panna. Vastasel juhul ei saa koalitsioon Hanso toetusega riigieelarve hääletusel arvestada. 

«Kaitsevõime arendamisse on vaja raha juurde. Lisainvesteeringute kärpimise plaan minu hinnangul ei lenda. 10 miljonit, mis vahepeal kaduma läks, tuleb eelarvesse tagasi panna. Minu häälega riigieelarve hääletusel koalitsioon muidu arvestada ei saa,» teatas Hanso sotsiaalmeedia vahendusel. 

Tegemist on aastateks 2018-2020 plaanitud täiendava 60 miljoniga kaitseinvesteeringute programmis. Endise kaitseministri Hanso sõnul oli koalitsioon kokku leppinud, et igal aastal järgmise kolme aasta jooksul suunatakse kaitseinvesteeringuteks 20 miljonit eurot. Sama kinnitab ka Jüri Ratase valitsuses mõnda aega kaitseministri ametit pidanud Margus Tsahkna. 

60 miljonit jääb 

«Eelmisel aastal leppis uus koalitsioon IRLi ettepanekul kokku strateegiliste investeeringute raames suunata kolme aasta jooksul täiendavad 60 miljonit eurot kaitsevõimekuse tõstmisesse ja see kokkulepe on jõus,» on Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige, rahandusminister Toomas Tõniste varem selgitanud. 

Rahandusministri kinnitusel muutub lisanduvate investeeringute jaotus aastate vahel, aga summa ei sõltu liidetavate järjekorrast. Nimelt on planeeritud 2018. aasta täiendavateks kulutusteks 10 miljonit, 2019. aastal 30 ja 2020. aastal 20 miljonit eurot. 

IRLi esimees Helir-Valdor Seeder ütles Hanso väljaütlemist ERR-ile kommenteerides, et kaitseinvesteeringute summasid ei ole vähendatud, kuid kaitseministeerium ei jõua laskemoona hanget algselt arvatud tempos ellu viia. «Seetõttu pole igaks juhuks 10 miljoni tuleva aasta eelarvesse paigutamine mõistlik. Aga kui see on ühe või teise saadiku soov, siis võib selle 10 miljonit ka eelarvesse lisada. Aga see jääb kasutamata ja kandub 2019. aasta eelarvesse, sest ministeerium ei jõua hankeid nii läbi viia, et laskemoon oleks 2018 kohal,» vahendab ERRi uudisteportaal.

Viimastel andmetel asub riigikogu 2018. aasta riigieelarvet vastu võtma 20. detsembril. Koalitsioonis (Keskerakond, IRL, Sotsiaaldemokraatlik Erakond) on 54; opositsioonis (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Reformierakond, Vabaerakond) 45 saadikut. Parteitud parlamendiliikmeid on kaks: IRList lahkunud Margus Tsahkna ning Marko Mihkelson. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles