Nestor piiskop Viilmale: põhiseadus ei peaks defineerima perekonda (30)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor, Urmas Viilma.
Eiki Nestor, Urmas Viilma. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Sotsiaaldemokraadist riigikogu esimees Eiki Nestor vastas Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma ettepanekule defineerida põhiseaduses abielu ühe mehe ja ühe naise liiduna, et kui juba piibel perekonda ei defineeri, siis ei peaks seda ka põhiseadus tegema.

«Inimesed elavad oma elu ikka nii, nagu loodus neid on loonud,» ütles Nestor. «Kahel õnnelikul koos elaval inimesel on seejuures kaunis vähetähtis, mis põhiseaduses kirjas on. Mitmed kirikud eri riikides austavad ka täna inimeste vaba soovi ja registreerivad samasooliste abielusid. Eks kõrgeauline peapiiskop näeb, et sama küsimus on tegelikult üleval ka Eestis. Põhiseadusega ei peaks kirikus toimuvasse arutelusse sekkuma. See ei oleks viisakas,» leidis riigikogu esimees.

Viilma kirjutas sotsiaalmeedias pärast Nestori arvamusavaldust, et tal on hea meel, et riigikogu esimees on vestlusesse astunud. «Siis saame ehk ka terve ja üksteisest lugupidava diskussiooniga edasi liikuda.» Viilma ütles, et kui tema rääkis abielust, siis Nestor räägib perekonnast, mis ei ole sama tähendusega. 

«Paraku, ma küll ei tea, kes auväärt spiikrile minu kõne just nõnda tsiteeris, et ma olevat teinud ettepaneku PEREKONDA defineerida. Seda minu kõnes ei olnud,» kommenteeris Viilma Nestori vastust tema advendikõnes tehtud ettepanekule. «Minu ettepanek oli defineerida ABIELU mehe ja naise vahel sõlmitava liiduna. Ja abielu on Piiblis selgelt defineeritud ning sealt on see mõiste ka pärit ilmalikult registreeritud mehe ja naise kooselu definitsioonina,» kirjutas ta. «Seetõttu arvan, et pigem on ebaviisakas see, kui tänane ilmalik tsiviilühiskond selle mõiste ilma kristlastega arvestamata püüab ise uuesti või ümber mõtestada.»

«Perekonnast kui sellisest ma aga oma kõnes põhiseaduse kontekstis ei kõnelenud,» jätkas Viilma. «Kui see väike möödarääkimine nüüd kõrvale jätta, saaksime ehk asja rahulikult edasi arutada.»

Viilma tegi neljapäeval Toomkirikus advendimõtisklusel ettepaneku täiendada põhiseadust sättega, mis sõnastab selgelt abielu ainult ühe mehe ja ühe naise vahel sõlmitud liiduna ning seejärel reguleerida eriseadusega ülejäänud koos- ja ühiseluviisid.

Loe lähemalt: «Peapiiskop: põhiseadust tuleks täiendada sättega, mis sõnastab abielu mehe ja naise vahel sõlmitud liiduna»

2014. aastal riigikogus vastu võetud kooseluseadus jõustus 2016. aasta alguses, kuid selle rakendusaktid on praeguseni vastu võtmata.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles