Sotsid jagavad katuseraha parteikaaslase Mikko raamatule (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko.
Marianne Mikko. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Järgmise aasta riigieelarvest plaanib Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) jagada katuseraha sotsiaaldemokraadist riigikogu liikme Marianne Mikko raamatuideele. Mikko ise siin probleemi ei näe.

Täpsemalt plaanib riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon 2018. aasta riigieelarvest eraldatavast nn katuserahast jagada 10 000 eurot Eesti Naisliidule entsüklopeedilise kogumiku väljaandmiseks Eesti ühiskonna arengut kõige enam mõjutanud naistest. 

Tegemist on raamatuga, mille idee autoriks on sotsiaaldemokraadist riigikogu liige Marianne Mikko. «Jah, kevadel käisin mina välja idee, et Eesti Vabariigi saja esimese aasta saja olulisema naise lood võiksid saada juubeliaastal kaante vahele ning omalt poolt aitasin siis käima lükata ka ideekorje,» selgitas Mikko Postimehele. 

Mikko kuulub ka raamatu seitsmeliikmelisse sisutoimkonda, kus on teiste seas ka Krista Aru ning Küllo Arjakas. «Loomulikult on nii minu kui teiste sisutoimkonna liikmete tegevus selgelt vabatahtlik ning mingit tasu selle panuse eest ei maksta,» sõnas parlamendisaadik. 

Olukorras, kus erakond jagab riigieelarvest raha parlamendisaadiku enda algatusele, ei näe Mikko huvide konflikti, põhjendades: «Naisliit on apoliitiline ja mittetulunduslik organisatsioon ning seda on ka konkreetne ettevõtmine, mistõttu ei oska ma siin tõtt-öelda konflikti algetki näha,» märkis ta. 

Mikko nimetas raamatuprojekti oluliseks austusavalduseks tublidele Eesti naistele ning lisas, et entsüklopeediliste teoste kirjastamine ei ole väikeses Eestis kasumlik ettevõtmine ning seetõttu vajavad nad ellu viimiseks ka toetust.

Miljon eurot jagamiseks  

Kõigile parlamendierakondadele on tänavu jagamiseks mõeldud katuseraha ligikaudu nelja miljoni euro eest, kolm miljonit jagavad koalitsiooni- ning ühe miljoni opositsioonierakonnad. Riigieelarvest jagatava raha jagamisest on ainsana loobunud opositsiooni suurim erakond, Reformierakond.

Riigikogu liikmed on saanud nn katuseraha jagada endale meelepärastele haridusasutustele, sihtasutustele, omavalitsustele ja, mittetulundusühingutele juba üle 20 aasta. 

Sotsiaaldemokraadid on plaaninud toetada 181 eri organisatsiooni ja ettevõtmist. Erakonnalt peaks saama suurima, 22 500 euro suuruse toetuse Paide linnavalitsus Paide laste ja noorte liikumistegevuste parendamiseks. 20 000 eurot plaanitakse eraldada rahvusvaheliste kaitseuuringute keskusele, Tartu Kristlikule Noortekodule, Võru linnavalitsusele ning MTÜ-le BALTIC CENTER FOR RUSSIAN STUDIES uurimisprojekti «Putini Venemaa pärast 2018. aasta presidendivalimisi: isevalitsemise taastamine või reformide katse? Valikud Eestile» läbiviimiseks. 

Loe lisaks:

ÜLEVAADE: poliitikute katuserahast saavad osa nii kirikud, rokkarid kui ka kassid

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles