LGBT ühing keeldus sotside katuserahast (4)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LGBT lipp.
LGBT lipp. Foto: TYRONE SIU/REUTERS/Scanpix

Eesti LGBT (lesbi, gei, bi, trans) ühing lükkas tagasi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nn katuserahade raames eraldatava 10 000 euro suuruse toetuse. 

«Lähtume oma tegevuses Vabaühenduste liidu juhistest ning oleme seisukohal, et katuseraha ja selle jagamise tingimused on läbipaistmatud,» põhjendas LGBT ühing katuserahas loobumist. 

Ettepanek lükati tagasi raske südamega. «Oleme tänulikud, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon soovib toetada meie huvikaitse- ja koolitustegevusi ning see rahasumma oleks ühingu tegevuses väga suureks abiks. Ometi loobume raske südamega toetusest,» teatas ühing. 

Vabaühenduste liit kogub allkirju ettepanekule lõpetada katuseraha jagamine riigikogus ning soovib kehtestada riigieelarve seadusega reegli, et regionaalseid investeeringutoetusi võib anda üksnes avaliku konkursi alusel. Loo avaldamise ajal oli kogutud 444 allkirja.

Vabaühenduste liit põhjendab praeguse süsteemi muutmise vajalikkust järgmiselt:  

  • toetusele pole kõigil võimalik võrdselt ja läbipaistvalt konkureerida
  • see tekitab vabaühendustes ootuse tegevustoetuse jätkumisele
  • seeläbi halvenevad suhteid ühingute ja ametnike vahel, kuna otsus tuli parlamendist
  • teenib eelkõige poliitikute huve järgmistel valimistel, mitte riigi kui terviku
  • võimaldab (ja seda on ka ära kasutatud) raha saata iseendaga seotud isikutele – korruptsioon
  • võimaldab (ja seda on ka ära kasutatud) poliitilist lehmakauplemist opositsiooniga
  • parlamendiliige peab riigikogus seisma kogu Eesti, mitte oma valimispiirkonna eest.

Allikas: rahvaalgatus.ee 

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon plaanis 2018. aasta riigieelarvest jagatavast nn katuserahast jagada Eesti LGBT ühingule teavitustööks ja eestkostetegevuskes 10 000 eurot. 

Kõigile parlamendierakondadele on nn katuseraha jagamiseks plaanitud neli miljonit eurot. Raha jagamisest on ainsana loobunud opositsiooni suurim erakond, Reformierakond.

Riigikogu liikmed on saanud nn katuseraha jagada endale meelepärastele haridusasutustele, sihtasutustele, omavalitsustele ja, mittetulundusühingutele juba üle 20 aasta. Tänavu jagatakse katuseraha ligikaudu nelja miljoni euro eest, kolm miljonit jagavad koalitsiooni- ning ühe miljoni opositsioonierakonnad.

Muudatusettepanekute esitamise tähtaeg kukkus kolmapäeva õhtul. Allolev jaotus ei ole veel kivisse raiutud, sest rahanduskomisjon asub ettepankuid arutama arvatavasti 5. detsembril.

Loe lisaks:

ÜLEVAADE: poliitikute katuserahast saavad osa nii kirikud, rokkarid kui ka kassid 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles