Ratas toetab Simsoni jätkamist: tema ründamine on alatu ja poliitilisse kultuuri sobimatu (23)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas, Kadri Simson
Jüri Ratas, Kadri Simson Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Peaminister Jüri Ratas toetab Kadri Simsoni jätkamist valitsuse ministrina ning leiab, et Simsoni elukaaslasele esitatud korruptsioonikahtlustuse seostamine ministriga on alusetu. 

Eile pidas keskkriminaalpolitsei kinni majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni elukaaslase Teet Soormi, keda on alust kahtlustada suures ulatuses omastamises ja rahapesus. 

«Kadri Simson on olnud väga tugev majandus- ja taristuminister. Ta on teinud oma tööd alati professionaalselt, ausalt ja täie pühendumusega. Tema alusetu seostamine antud kahtlustusega oleks ründamine läbi eraelu. See on alatu ning poliitilisse kultuuri sobimatu. Toetan igati Kadri Simsoni jätkamist valitsuse liikmena,» teatas peaminister Jüri Ratas oma seisukoha Facebooki vahendusel. 

Ministrid ootavad kõigepealt Simsoni enda seisukohta

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, riigihalduse minister Jaak Aab ja sotsiaalkaitseminister Kaia Iva ütlesid täna valitsuse pressikonverentsil, et kõigepealt tuleks ära oodata Kadri Simsoni enda seisukoht selles küsimuses. Ministrite andmetel peaks Simson esineva vastava avaldusega täna.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul on Simsoni elukaaslase seostamine korruptsioonikahtlusega kahetsusväärne ja valitsusele see kindlasti rõõmu ei tee. «Mis puudutab Kadri Simsoni isikut, siis on prokuratuur kinnitanud, et Simson pole kriminaalmenetlusega kuidagi seotud ja ta ei saa oma ametipositsioonil kuidagi uurimise käiku mõjutada. Edasiseks kommenteerimiseks on mõistlik ära oodata Simsoni enda arvamus. Minu teada ta töötab selle kallal ja tänase päeva jooksul peaks ta avalikkust oma seisukohast informeerima,»  ütles Ossinovski.

Keskerakonda kuuluva Jaak Aabi sõnil oli juba eile õhtul selge, et Kadri Simson pole kahtlustusega kuidagi seotud. «See, et kahtlusalune on ministri elukaaslane, on eraeluline seik. Toetan peaministri arvamust, et Simson on oma tööga hästi hakkama saanud,» ütles Aab. Ta lisas, et vestles eile Kadri Simsoniga, kelle kinnitusel tuli tema elukaaslase suhtes esitatud kahtlustus talle üllatusena.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Kaia Iva märkis, et ministri ametit vastu võttes tuleb arvestada sellega, et inimene ja tema lähedased on avalikkuse kõrgendatud tähelepanu all. «Loodame, et prokuratuur teeb oma tööd kiiresti ja Kadri Simon annab oma vastused avalikkusele,» lausus Iva.

«Kuna ma ei oma selle kohta informatsiooni, siis ma pole nõus seda antud hetkel kommenteerima,» ütles Brüsselis viibiv Kadri Simson eile Postimehele.

Kahtlustatakse rahapesus ja omastamises

Keskkriminaalpolitsei pidas eile kinni Teet Soormi ja Mati Tuvi, keda on alust kahtlustada suures ulatuses omastamises ja rahapesus. Ringkonnaprokurör Stella Veberi sõnul peeti mehed 48 tunniks kinni nende endise tööandja poolt tehtud avalduse põhjal algatatud menetluse käigus.

Veberi sõnul avastas ettevõtte sisekontroll mitu rikkumist, mida võib kokku võtta ettevõttele kahju tekitamiseks. «Raskeim kahtlustus puudutab rahapesu, mis tõendamise korral võib tuua 2–10-aastase vangistuse. Üldiselt määravad Eesti kohtud raskete kuritegude eest reaalseid karistusi. Kui kõik kahtlustused leiavad tõendamist, siis tuleb arvestada liitkaristusega, » selgitas Veber.

Loe lisaks: 

Rakvere lihatööstuse eksjuht Teet Soorm peeti kinni 

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles