ÜLEVAADE: poliitikute katuserahast saavad osa nii kirikud, rokkarid kui ka kassid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassipoeg.
Kassipoeg. Foto: SCANPIX

Järgmise aasta riigieelarvest saavad erakonnad jagada nn katuserahaks neli miljonit eurot. Ainsana on raha jagamisest loobunud opositsiooni suurim erakond, Reformierakond. 

Riigikogu liikmed on saanud nn katuseraha jagada endale meelepärastele haridusasutustele, sihtasutustele, omavalitsustele ja, mittetulundusühingutele juba üle 20 aasta. Tänavu jagatakse katuseraha ligikaudu nelja miljoni euro eest, kolm miljonit jagavad koalitsiooni- ning ühe miljoni opositsioonierakonnad. 

Muudatusettepanekute esitamise tähtaeg kukkus kolmapäeva õhtul. Allolev jaotus ei ole veel kivisse raiutud, sest rahanduskomisjon asub ettepankuid arutama arvatavasti 5. detsembril. 

Parlamendierakondadest ainsana loobus katuseraha jagamisest Reformierakonna fraktsioon. «Sel aastal on eelarve sügavas miinuses ja meie fraktsioon ei osale lisakulude tegemises üldse,» märkis reformierakondlasest riigikogu liige ja endine rahandusminister Jürgen Ligi. 

Seevastu Vabaerakonna fraktsioon on otsustanud opositsioonierakonnale mõeldud 300 000 eurot paigutada Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva fondi, mida hakkab majandama MTÜ Eesti Külaliikumine Kodukant. Fondist saavad vabaühendused taotleda raha kohalike kogukondade arendamiseks. 

Keskerakonna lemmik on Tallinn 

Keskerakond plaanib 275 000 euroga toetada 30 eri ettevõtmist Tallinnas. Plaanitava 15 000-eurose toetuse saajaks on näiteks Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu kiriku Tallinna Jumalaema sündimise (Kaasani) kogudus. 17 600 euroga plaanitakse toetada vene, ukraina, valgevene ja kaskate rahvalaule esitavat ansamblit zlatõje gorõ. Kusjuures 5000 eurot eraldatakse Tallinna Jumalaema Kiirestikuulja ikooni kiriku pühapäeva kooli tegemisteks. Tegemist on kogudusega, kellele Edgar Savisaar ja Urmas Sõõrumaa kinkisid valimiste eel väidetavalt 10 000 eurot maksma läinud ikooni.

Püha Matrona Moskovskaja ikoon asub Lasnamäe ikooni kiriku seinal aukohal.
Püha Matrona Moskovskaja ikoon asub Lasnamäe ikooni kiriku seinal aukohal. Foto: Eero Vabamägi

Lisaks plaanitakse anda 26 000 eurot kooli renoveerimiseks Vanalinna hariduskolleegiumile Tallinnas. Sellest vaid pisut vähem, 23 400 eurot peaks saama samamoodi ruumide renoveerimiseks Narva kasside hoiukodu. Võrdluseks, Tartumaa esmatasandi tervisekeskuse rajamiseks plaanib valitsuspartei anda 5000 ja Tartu Ülikooli kirjastusele teadusajakirja jätkusuutlikkusele 3000 eurot.

Keskerakonna katuserahadest plaanitakse anda 1000 eurot esinemisriiete soetamiseks Elva kõhutantsugrupile ning 10 000 eurot MTÜ Khordongi Ühingule Eestis Umbusi külamaja renoveerimiseks. Külamajas tegutseb selle MTÜ nime all budismi keskus.

Keskerakonnalt saavad suurimad toetussummad (eurodes):

50 000 - MTÜ Voore, elektroonilise mõisa 3D mudeli koostamiseks
30 000 - MTÜ Spordiklubi Idablokk, inventari ostmiseks ja suvelaagri korraldamine
26 000 - Vanalinna Hariduskolleegium, renoveerimine
25 000 - MTÜ Noorte Ettevõtjate Assotsiatsioon, inventari soetamine
23 400 - MTÜ NarvaKassiTuba, ruumide renoveerimine

Kokku 136 toetuse saajat.

Loe lähemalt: Keskerakonna ettepanekud

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon plaanis 10 000 eurot katuseraha jagada Eesti LGBT (lesbi, gei, bi, trans) ühingule teavitustööks. Ühing teatas, et raske südamega lükati ettepanek tagasi. «Lähtume oma tegevuses Vabaühenduste liidu juhistest ning oleme seisukohal, et katuseraha ja selle jagamise tingimused on läbipaistmatud,» põhjendas LGBT ühing katuserahas loobumist. 

Sotsid jagavad katuseraha parteikaaslase Mikko raamatule, täpsemalt plaanitakse Eesti Naisliidule anda 10 000 eurot entsüklopeedilise kogumiku väljaandmiseks Eesti ühiskonna arengut kõige enam mõjutanud naistest. Mikko tunnistas, et raamatu idee oli tema oma, kuid mingit huvide konflikti ta olukorras ei näe. «Naisliit on apoliitiline ja mittetulunduslik organisatsioon ning seda on ka konkreetne ettevõtmine, mistõttu ei oska ma siin tõtt-öelda konflikti algetki näha,» märkis ta. 

20 000 eurot eraldatakse MTÜ-le BALTIC CENTER FOR RUSSIAN STUDIES uurimisprojekti «Putini Venemaa pärast 2018. aasta presidendivalimisi: isevalitsemise taastamine või reformide katse? Valikud Eestile» läbiviimine. MTÜ tegemisi veab Vladimir Juškin. 

Sotsiaaldemokraatidelt saavad suurimad toetussummad (eurodes): 

22 500 - Paide linnavalitsus, Paide laste ja noorte liikumistegevuste parendamine
20 000 - Sihtasutus rahvusvaheline kaitseuuringute keskus, tegevustoetus
20 000 - Tartu Kristlik Noortekodu, noorte huviharidusprogramm 
20 000 - Võru linnavalitsus, lastefestivali korraldamine
20 000 - MTÜ BALTIC CENTER FOR RUSSIAN STUDIES uurimisprojekti «Putini Venemaa pärast 2018. aasta presidendivalimisi: isevalitsemise taastamine või reformide katse? Valikud Eestile» läbiviimine.

Kokku 181 toetuse saajat.

Loe lähemalt: Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ettepanekud

Nagu teisedki erakonnad, plaanib Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) suure osa katuserahadest anda kirikutele ja kõiksugustele mittetulundusühingutele.

Ka partei esimehe Helir-Valdor Seederi kodukandile Viljandi linnale plaanitakse anda 10 000 eurot, et sealne kunstmuruväljak piirdeaia saaks. Viljandimaal jagaks IRL toetust paljudele: nii linna kui ka kogu maakonna pensionäridele, pimedate ühingule, Viljandi Pauluse kogudusele, MTÜ-le Mulgi Kultuuri Instituut ja oma osa saab ka kohalik käsipalliklubi.

IRL paistab silma ka suure rokkmuusika huvi poolest. Nimelt plaanib partei kümnete MTÜde kõrval 5000 euroga toetada OÜd Rokilaager, et viimane saaks hard rock laagrit korraldada ja rokkmuusikat populariseerida. Rokkmuusika populariseerimiseks annab erakond 3000 eurot ka MTÜ-le Lank.

IRLilt saavad suurimad toetussummad (eurodes):

46 000 - EELK Jõgeva kogudus, kiriku ehituseks
40 000 - Eesti Lasterikaste Perede liit, tegevuseks
30 000 - Eesti Pensionäride Ühenduste Liit, tegevuseks
20 000 - Eesti Kliinilise Toitmise Selts MTÜ, rahastu loomiseks
20 000 - Inimõiguste Instituut, tegevustoetus

Kokku 140 toetuse saajat.

Loe lähemalt: Isamaa ja Res Publica Liidu ettepanekud

Eesti Konservatiivne Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni ettepanekutest jääb silma suur toetus luteri kogudustele. 300 000 eurost läheks 71 000 eurot luteri ning 15 000 teistele kogudustele. Samuti on EKRE jagatav suurim toetus - 20 000 eurot - mõeldud Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Tallinna Toompea Kaarli Kogudusele Kaarli kooli hoone ehituseks. Avalikest allikatest selgub, et EKRE üks juhtfiguure, Martin Helme, on Kaarli koguduse liige. Teine suurem summa - 17 000 eurot - plaanitakse jagada Eesti Sõjameeste Sakala Ühingule Artur Sirgu ausamba pronksivalamiseks. Räpina vallavalitsusele plaanitakse Ruusa küla laululava renoveerimiseks eraldada 10 000 eurot. Enamik toetusi jäävad vahemikku 3000 kuni 5000 eurot. 

EKRE-lt saavad suurimad toetussummad (eurodes):

20 000 - Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Tallinna Toompea Kaarli Kogudusele Kaarli kooli hoone ehituseks
17 000 - Eesti Sõjameeste Sakala ühingule Artur Sirgu ausamba pronksivalamiseks.
10 000 - Räpina vallavalitsus Ruusa küla laululava renoveerimiseks
8000 - EELK Hargla kogudus Kiriku treppide ja välisuste taastamine ning kiriku aknaraamide restaureerimine
8000 - EELK Valga Peetri-Luke kogudus kiriku põhja ja lääne trepi remont ning kiriku lae remont
8000 - MTÜ Ruusmäe Noorteklubi Rogosi mõisapargi järveäärse puhketsooni korrastamine

Kokku 58 toetuse saajat.

Loe lähemalt: EKRE ettepanekud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles