Valitsus kaalub kuriteo toimepannute kandideerimise piiramist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korruptsioon. Pilt on illustratiivne.
Korruptsioon. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Valitsus toetas neljapäeval riigikogu Reformierakonna fraktsiooni algatatud eelnõu, mille eesmärk on piirata ametialase kuriteo toime pannud inimeste võimalusi kandideerida kohalikel, riigikogu või Euroopa Parlamendi valimistel. 

Praegu kehtivate seaduste järgi ei saa valimistel kandideerida isik, kes on kuriteos süüdi mõistetud ja kannab vanglakaristust. Tingimisi vanglakaristus ja eelnev karistatus siiski kandideerimist ei takista.

Esitatud eelnõu kohaselt ei võiks volikogu, riigikogu või Euroopa Parlamendi liikmeks kandideerida inimene, kellele mõistetud ametialase kuriteo karistatus pole kustunud. Kandideerimisõiguse piiramine ametialaseid kuritegusid toime pannud inimeste suhtes ohjeldaks ja ennetaks eelnõu algatajate hinnangul korruptsiooni. 

Justiitsministeerium tegi valitsusele ettepaneku eelnõud põhimõtteliselt toetada, kuid esitas omapoolsed ettepanekud ja märkused. Muu hulgas tõi ministeerium välja, et seadusandja peab kehtestama täpsed kavandatud muudatuste rakendamise juhised, mida eelnõu algatajad pole ette näinud.

Samuti märkis ministeerium, et kuna kavandatavad muudatused omavad inimeste õiguste suhtes piiravat mõju, on sellistel juhtudel tagasiulatuv jõud välistatud ning seaduse jõustumise ajal valitavasse kogusse juba kuuluvatele varasemat karistust omavatele inimestele see laieneda ei saa. Seega kohalduksid kavandatavad muudatused järgmistele esinduskogu valimistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles