Tartu uus võimuliit kaotab ühe abilinnapea koha

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeva õhtul istusid Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu liikmed raekojas ühise laua taga ning panid paika uue koalitsioonilepingu põhipunkte.
Laupäeva õhtul istusid Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu liikmed raekojas ühise laua taga ning panid paika uue koalitsioonilepingu põhipunkte. Foto: Margus Ansu

Nädalavahetusel aktiivselt jätkunud Reformierakon­­na ning Isamaa ja Res Pub­­lica Liidu läbirääkimised Tartu uue koalitsioonilepingu sõlmimiseks on lõpusirgel ja linnavalitsuse uus koosseis kinnitatakse neljapäeval.


Reformierakonna delegatsiooni juhi linnapea Urmas Kruuse sõnul on läbirääkimised kulgenud töiselt.

«Oleme arutanud linnajuhtimise aluseid ning mismoodi võiks välja näha eelarvetasakaal ja tegevuskulude kokkuhoid. Meil on ühine arusaam perekonnast ja linnakeskkonnast,» selgitas Kruuse, kuid ei tahtnud konkreetseid lepingupunkte veel kommenteerida. «Põhialused on kõik läbi võetud, nüüd läheb struktuuri läbivaatamiseks.»

IRLi Tartu piirkonna juhatuse esimees Peeter Laurson tõi valmivast lepingust juba reedel välja mitu olulist punkti. «Raudteejaam, vanurite sotsiaalne turvalisus, ravimikaart, pilootprojekt tasuta bussiliiniga. Tahame vähendada koduomanike koristuskoormisi ning tahame kaotada aastal 2012 kodualuse maamaksu,» rääkis Laurson.

Struktuur muutub

Kruuse sõnul on IRL nõus linnavalitsuse struktuuri muutmisega, mis tähendab, et senised valdkonnad jaotatakse ümber ning üks abilinnapeakoht kaob ära. «Mõlemad pooled on aru saanud, et me peame tegevuskulusid vähendama. Ametkond peab olema optimeeritud ja hästi ära kasutatud. See tähendab nelja abilinnapead,» ütles Kruuse.

Millised valdkonnad jäävad Reformierakonnale ja millised IRLile, pole linnapea sõnul veel kindel. «Seda ei saa veel öelda, isegi kui tahaks. See otsus tuleb läbirääkimistel kõige lõpus. Ka personaaliat ei arutata enne, kui põhiprogramm on kokku lepitud,» ütles Kruuse ning lisas, et struktuurimuutuses on valdkondade jagamisel mitu varianti.

Linnapea sõnul ootab ta uuelt koalitsioonilt korralikku ja tegusat töövõimet ning võimalusi reforme ellu viia. «Isegi siis, kui vana koalitsioon oleks püsima jäänud, oli minu soov struktuur ümber teha. Aga see ei õnnestunud,» ütles Kruuse ning kinnitas, et uute partneritega seda küsimust ei tekkinud.

Teade tuli südaööl

Peagi abilinnapea kohalt lahkuv rahvaliitlane Karin Jaanson oli Tartu võimupööret kommenteerides üllatunud.

«See tuli ootamatult. Veel neljapäeva pärastlõunal kinnitas linnapea praeguse koalitsiooni säilimist, aga enne südaööd ta helistas mulle ja ütles, et plaanid on muutunud,» lausus Jaanson. «Kuna tegemist oli südaööga ja ma olin väga sügavas unes, siis me pikalt ei rääkinud.»

Miks koalitsioon Jaansoni arvates tegelikult lõhki läks, tuleks tema sõnul küsida Reformierakonnalt. «Aga see surve, et Keskerakonda kui partnerit mitte aktsepteerida, on pidevalt olnud,» lausus Karin Jaanson ning pakkus, et võib-olla oli ajendiks ka viimane volikogu istung, kus esimesel korral ei õnnestunud esimeest valida.

Oma tuleviku kohta ei osanud Jaanson reedel veel midagi öelda. «Ma pean ikka natuke seedima seda, mis on toimunud. See on mulle väga ootamatu. Kui ma juba teaksin, mis ma teen, siis võib-olla oleks mul täna (reedel – toim) natuke lõbusam meeleolu, kui tegelikult on.»

Suur poliitika

Keskerakonna Tartu piirkonna juht Aadu Must kinnitas Tartu Postimehele, et Tallinna poliitringkondades algasid jutud Tartu võimupöördest juba nädal tagasi. «Ma olen veendunud, et koalitsiooni muutmise tegelikuks põhjuseks on ikkagi suur poliitika. Kindlasti oli Reformierakonna sees mitmeid, kes jõuliselt survestasid kohalikke otsustajaid, et sünkroniseerida kohalik koalitsioon üleriigilisega.»

Opositsiooni jäämine Musta aga ei kurvastanud: «Meil on alati see probleem olnud, et mõnede inimeste raevu tuleb taltsutada, sest nad unustavad ära, et on koalitsioonis ja peavad olema korralikud partnerid. No pagan, nüüd on nad õnnelikud.»

 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles