VIDEO: Skandaalidega heidelnud endine linnaosavanem riigikokku tööle asumisest: see oli üks keerulisemaid otsuseid (1)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Endine Põhja-Tallinna linnaosavanem Karin Tammemägi andis täna riigikogus ametivande. Oma esimesel tööpäeval tunnistas ta, et uuele väljakutsele jah-sõna andmine oli tema viimase aja keerulisim otsus. 

Keskerakonna Raplamaa ja Harjumaa arendusjuht Karin Tammemägi suundus riigikokku Tallinna abilinnapeaks siirdunud Andrei Novikovi asendusliikmena. 

«See on üks kõige keerulisemaid otsuseid minu jaoks, mis on viimasel ajal tulnud langetada,» nentis Tammemägi. Tema suurimaks kartuseks on parlamendisaadikuna mitte jääda iseendaks. «Ja selle ma panen enda põhiülesandeks, et jääda iseendaks ja teha otsuseid nii, nagu südamest tuleb ja nagu õige tundub,» toonitas Tammemägi. 

Et Tammemägi võtaks üle Novikovi koha nii rahanduskomisjonis kui ka Euroopa Liidu asjade komisjonis, on parlamendisaadiku sõnul vähetõenäoline. «Ma ei ole kindel, et minul nendes komisjonides tööd tuleb alustada, pigem arutan seda homme ja kindlasti fraktsiooni juhiga püüame leida selle kõige sobivama,» sõnas Tammemägi. Tema sõnul on väga oluline, et inimene teeks oma asju hästi ning hästi saab teha tööd seal, kus ennast kõige paremini tunneb. Tammemägi eelistuseks oleks sotsiaal- või kultuurikomisjon. 

Tammemägi on Põhja-Tallinna linnaosavanemana sattunud mitmetesse skandaalidesse, kuid ei näe takistusi riigikogulasena tööd alustades. «Meil igaühel on olemas südametunnistus ja kindlasti on olnud eksimusi, mille peale ma palju mõtlen. Aga ma ütlen seda, et täna ma olen kindlasti parem inimene, kui ma olin eile ja ma teen kõik selleks, et homme olla veel parem, kui ma olen täna,» selgitas Tammemägi. 

Mitmed skandaalid

Tammemägi on varasemalt pidanud Põhja-Tallinna linnaosavanema ametikohta, kust ta mullu veebruaris vabastati. Ametliku versiooni kohalselt oli otsuse taga Tammemägi ja Priit Kutseri vahelisest konfliktist põhjustatud halb töökliima.

Tammemäge on saatnud mitmed skandaalid. 2015. aasta lõpus süüdistati teda oma alluvale Kaili Murule munitsipaalkorteri andmises. Tammemägi korraldas enda kaitseks pressikonverentsi, kus ähvardas meediat kohtuga ja lükkas süüdistused korruptsioonis tagasi. Põhja-Tallinna linnamajanduse osakonna peaspetsialist Kaili Muru tegi suve hakul oma ülemusele Karin Tammemäele avalduse, kus teatas soovist kandideerida Tööstuse tänava majas vabana seisnud kahetoalisele munitsipaalkorterile. Vaid kolm päeva hiljem kogunes erakorraliselt eluasemekomisjon, kes otsustaski Tööstuse tänava korteri Murule üürile anda.

2015. aasta augustis ilmnes, et Tallinna linnavolikogu revisjonikomisjon leidis oma kontrollaktis, et Põhja-Tallinna valitsus on linnaosa eelarve kasutamisel rikkunud mitmeid õigusakte. Revisioniaktist selgus, et Põhja-Tallinna valitsus kasutas 2014. aasta reservfondist 100 protsenti, ent vahendeid taotleti reservfondist alles siis, kui ürituse või toimingu kulutused olid reaalselt tehtud. Kontrollijad leidsid aktis, et paljud kulud, mida linnaosavalitsus kasutas, ei olnud oma loomult erakorralised.

2015. aasta juuni algul tähistas Tammemägi oma 40. juubelit ja andis juba varem oma alluvatele teada, et kingitus võiks mahtuda ümbrikusse. Kaili Muru palus kõigil osakondadel koguda töötajate käest kümme eurot kingiraha ja raha talle edastada.

Pidi reklaamiraha tagasi maksma

Samal ajal jättis Tallinna halduskohus otsusega rahuldamata Põhja-Tallinna linnaosavanema Karin Tammemägi ja tema asetäitja Priit Kutseri kaebuse, milles nõuti erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ettekirjutuse tühistamist. Seega pidid Tammemägi ja Kutser linnale reklaamiraha tagasi maksma. ERJK tähelepanu all oli nimelt ka Hiiu staadioni avamise plakat, millel figureerisid Jaanus Mutli, Edgar Savisaar ja Arvo Sarapuu. Lisaks käsitles komisjoni ettekirjutus kaht videoklippi, kus Savisaar kutsus inimesi valima ja osalema Tallinna Maratoni eelsetel treeningutel. Hiiu staadioni avamise reklaamidele kulus linnavalitsuse andmetel 11 000 eurot, Kutseri reklaamplakatile 1234,8 ja Tammemäe plakatile 268,8 eurot, viimastele summadele lisandusid plakatite mahavõtmise kulud. Tammemägi maksis enda valimisreklaamiks kulutatud linnaraha selle aasta algul tagasi.

2014. aasta novembris selgus «Pealtnägija» loost, et toonane Põhja-Tallinna linnaosavanem Karin Tammemägi käis vahetult enne valimisi oma linnaosa hooldatavate ja hooldajate juures, rääkis nendega juttu ja andis neile maksumaksja raha eest ostetud apteekide kinkekaarte. 2014. aasta detsembris jagas Karin Tammemäe Põhja-Tallinnas laiali 3000 kommikarpi ühes jõulukaartiga, mis olid tema nime ja pildiga. Selleks kulus linnavalitsuse eelarvest 14 000 eurot.

Karin Tammemägi on Keskerakonna liige aastast 2004.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles