Vabariigi valimiskomisjon sai pärast valimisi kümme kaebust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalike omavalitsuse valimised Tallinna Lasnamäe gümnaasiumis.
Kohalike omavalitsuse valimised Tallinna Lasnamäe gümnaasiumis. Foto: Liis Treimann

Pärast 15. oktoobri kohalikke valimisi laekus Vabariigi Valimiskomisjonile (VVK) kümme kaebust, millest VVK jättis kaks rahuldamata ja kaheksa läbi vaatamata.

Kuus kaebust saadeti edasi riigikohtusse. «Riigikohus ei muutnud ühtegi VVK otsust,» ütles valimisteenistuse pressiesindaja Kristi Kirsberg BNS-ile.  

Kaebuste teemad jagunesid Kirsbergi sõnul kolme valdkonna vahel - elektrooniliste häälte lugemise korraldust puudutavad kaebused, häälte teistkordse lugemise kohta linna või valla valimiskomisjonis esitatud kaebused ning valimisseaduse ja korralduse üldiste puuduste kohta tehtud kaebused.

Valla või linna valimiskomisjoni tegevust puudutavatest kaebustest kaks tulid Pärnumaalt - üks Tori vallast ja teine Pärnu linnast, üks Lääne-Virumaalt, Väike-Maarja vallast ning üks Harjumaalt Kuusalu vallast.

«Ülejäänud kaebused olid üldisemad ega puudutanud konkreetset valda või linna,» lisas Kirsberg.

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse kohaselt on kaebus VVKle esitatav seaduse nõuete kohaselt vormistatud taotlus vaadata läbi ja tühistada valla või linna valimiskomisjoni otsus või tunnistada seadusevastaseks valimiste korraldaja või valla või linna valimiskomisjoni toiming.

Kui huvitatud isik leiab, et valimiste korraldaja toiminguga või valla või linna valimiskomisjoni või VVK otsuse või toiminguga rikutakse tema õigusi, võib ta esitada põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seaduses ettenähtud korras kaebuse riigikohtule. Sellekohase kaebuse võib riigikohtule esitada pärast asja lahendamist VVKis. Kaebus esitatakse VVK  kaudu riigikohtule kolme päeva jooksul otsuse teatavakstegemisest või toimingu sooritamisest arvates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles