Seeder tembeldas IRList lahkunud Riisalu ülejooksikuks (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Tairo Lutter

IRLi esimees Helir-Valdor Seeder peab erakonna siselisti saadetud kirjas Aivar Riisalu lahkumist erakonnast osaks IRLi selginemise protsessiks ning nimetab Riisalu kui reservohvitseri ülejooksikuks, kelle puhul näitab tulevik, kui armuline rahvas tema suhtes on.

Postimees avaldab alljärgnevalt Seederi kirjas täismahus ja muutmata kujul.

Head erakonnakaaslased

Viimasel nädalal on Eesti meedia ja meie konkurendid aktiivselt kommenteerinud IRLi tegevust, avaldanud arvamusi ja jaganud hinnanguid. Kahjuks pole seda tehtud faktidele toetudes. Hüsteeriliste juhtkirjade ja FB postituste põhjus tundub olevat pettumuses, et IRL tegi kohalikel valimistel oodatust parema tulemuse ja mitmes piirkonnas me lausa võitsime valimised. Nüüd soovitakse kirvetööd jätkata aga see ei too edu meie konkurentidele ega ka kolletuvale ajakirjandusele. Meil pole vaja ennast õigustada ega karta rahva hukkamõistu. Küll inimesed mõistavad, kui selgitame argumenteeritult ja faktidele toetudes oma seisukohti. Vaatamata sellele, et mitmed meie erakonna liikmed ja ministrid on süüdistused ümber lükanud ja andnud piisavalt kommentaare, tahan lühidalt mõnda asja veel selgitada.

Esiteks, Eesti Päevaleht viskas paar päeva tagasi õhku süüdistuse kaitseinvesteeringute vähendamise kohta 10 miljoni euro võrra. See on vale. Kaitseinvesteeringuid ei vähendata mitte ühegi sendi võrra. IRLi ettepanekul viidi sisse täiendavad kaitseinvesteeringud 60 miljoni euro ulatuses aastateks 2018-2020 ja järgmise aasta riigieelarves oleme teinud ettepaneku kaitsekulutusteks, mis on suurimad taasiseseisvunud Eesti ajaloos. On kahetusväärne, et Postimees ja Eesti Päevaleht on oma üllitistes toetunud IRLi «valvekommentaatori ja hingeelu asjatundja» Margus Tsahkna informatsioonile ning sellega teinud riigikaitse päevapoliitiliseks peenrahaks.

Teiseks, väidetavad kokkulepped Tallinna volikogus. IRL pole sõlminud mingisuguseid kokkuleppeid Keskerakonnaga! Olime esimesed, kes loobusid pärast valimistulemuste selgumist Keskerakonnaga koalitsioonikonsultatsioonidest. Olukorras, kus Keskerakond saavutas volikogus absoluutse häälteenamuse pole võimalik Tallinna juhtimist koalitsioonipartnerina mõjutada ja viiendaks rattaks vankri alla minna ei pidanud me võimalikuks. Seda erinevalt EKREst ja Sotsidest, kellest viimased said isegi erakonna juhatuse poolsed suunised leida võimalus koalitsiooniks Keskerakonnaga.

Teised Tallinna opositsioonierakonnad väidavad, et olevat olnud ühine kokkulepe esitada Tallinna volikogu aseesimehe kandidaadiks Ülle Rajasalu Reformierakonnast. Olen vestelnud Raivo Aegiga, kes kinnitas, et ühtegi kokkulepet ei sõlmitud. Seda toetavad ka faktid. Ülle Rajasalu poolt hääletas 25 saadikut. Reformierakonnal, EKRE-l ja sotsidel on Tallinna volikogus kokku 33 häält. Kuhu jäid ülejäänud kaheksa häält? Neljandik häältest oli puudu. Selline hääletustulemus ei kinnita opositsiooni ühtsust. Need on faktid.

Väide, et Mart Luik valiti volikogu aseesimeheks Keskerakonna häälte toel on õige aga paraku tuleneb põhjus seadusest mis nõuab, et volikogu aseesimehe valimiseks on vajalik volikogu koosseisu poolthäälteenamus. Keskerakonnal on Tallinna volikogus üle poolte saadikukohtadest. See tähendab, et ükskõik, kes oleks kandidaadiks esitatud, oleks ta valituks osutunud ainult Keskerakonna häälte toel. Salakokkulepped ja variserlikkus, millest kirjutab meedia on pahatahtlik väljamõeldis, mis aitab võib-olla kaasa klikkide arvule aga mitte ajakirjanduse usaldusväärsusele.

Kolmandaks, Aivar Riisalu lahkumine erakonnast. See on osa erakonna selginemise protsessist. Kui lahkuvad inimesed, kes tunnevad, et nad pole «õiges» erakonnas või nende ambitsioonid ei ole seotud erakonna poliitiliste eesmärkidega, siis erakond tugevneb ja muutub ühtsemaks. Seda me vajame ja seda ootab meilt ka valija. Mitte kvantiteet, vaid kvaliteet on oluline. Riisalu lahkumisega meenub mulle paralleel Eerik-Niiles Krossi lahkumisega. Mõlemad lahkusid erakonnast pärast seda, kui olid saanud mandaadi linnapea kandidaadina volikogusse. Mõlemad mehed on reservohvitserid. Sõjaväelaste keeles on nad ülejooksikud, see tähendab üle rindejoone vastaste leeri jooksmist. Poliitikas on tribunaliks valijad. Eks tulevik näitab, kui armuline tribunal nende suhtes on. Meie lahkujate üle seltsimehelikku kohut pidama ei hakka.

Head erakonnakaaslased, laupäeval on Türil erakonna volikogu, kus teeme kokkuvõtteid kohalikest valimistest ja vaatame tulevikku. Olen erakonna esimehena saanud pärast valimisi palju toetus- ja õnnitluskirju ning julgustavaid ettepanekuid edasise tegevuse kohta. Saame volikogus üheskoos neid arutada. Kõik piirkondade esindajad on oodatud. Valimised kinnitasid, et meie inimesed ja ideed on kohtadel hinnatud ja ootus meie tegevuse suhtes olemas. Tegutseme siis ja kohtumiseni Türil!

Helir-Valdor Seeder

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles