Reform, EKRE ja sotsid jätsid IRLi tähtsate kohtade jagamisel mängust välja (8)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu esimehe valimine.
Tallinna linnavolikogu esimehe valimine. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavolikogu opositsioon jagas komisjonide aseesimeeste kohad Reformierakonna (RE) ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) vahel, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) sai väärika revisjonikomisjoni esimehe koha. Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) ei saanud ühtegi aseesimehe kohta. 

Samas oli eilne Tallinna linnavolikogu komisjoni esimeeste ja aseesimeeste valimine üksmeelne nii koalitsioonis kui ka opositsioonis. 79liikmelises volikogus toetas keskfraktsioon erakonna esitatud komisjonide esimehekandidaate 40 häälega ning opositsioon oma aseesimehe kandidaate 33 või 32 häälega.Kusjuures kõik opositsiooni aseesimehekandidaadid olid Reformierakonnast ja EKREst, sotsiaaldemokraat Helve Särgava valiti revisjonikomisjoni esimeheks. Möödunud nädalal oma volikogu aseesimehe kandidaadi üles seadnud IRL jäi nüüd kohtade jagamisel mängust välja. Mäletatavasti lõi IRLi vangerdus juba esimesel istungil mõra opositsiooni ja lahvatas sõnasõja.

«Kuna me IRLi opositsiooniks ei pea, siis toimusid konsultatsioonid kolme erakonna vahel (EKRE, Reformierakond, sotsiaaldemokraadid - A.P.),» sõnas EKRE fraktsiooni liige Martin Helme. Kuueliikmeline EKRE fraktsioon sai Tallinna linnavolikogu eri komisjonides neli aseesimehe kohta (vaata täpsemalt tabelist allpool). 

«Pidasime eelnevalt omavahel konsultatsioone ülejäänud opositsioonierakondade vahel ja leppisime jaotuse kokku vastavalt sellele, mis erinevaid osapooli enim huvitas ja pidades silmas, et kõik oleks lahendusega nõus, kuna vaja oli saavutada see, et kõik opositsioonierakonnad peavad ühtselt hääletama, et üles seatud kandidaat läbi läheks,» selgitas Helme. 

Kohad jagati kolme vahel 

Et eelnevalt sõlmiti kokkuleppeid just kolme erakonna vahel, kinnitas ka linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Kristen Michal. «RE, SDE ja EKRE kokkulepe oli, et SDE esitab kandidaadi revisjonikomisjoni, EKRE nelja ja RE viie aseesimehe kohale. See kokkulepe ka pidas,» kinnitas Michal. 

Miks jäeti aga IRL välja? «IRLi me ühise veendumuse alusel ei kaasanud, kuna nende osas pole selge, kas nad on partnerid Keskerakonnaga linnavalitsuses või meiega opositsioonis. Ehk et mis ulatuses nad koostööd Keskerakonnaga teevad. Kui nad otsustavad opositsiooniga koos tegutsema asuda, siis meie uksed on avatud. Eks peame lihtsalt meeles pidama, et vahel on ametikoht seisukohast olulisem,» oli Michali arvamuseks. 

Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsiooni esimees Rainer Vakra jäi kahe eelmise seisukohaga võrreldes tagasihoidlikumaks ning toonitas, et Keskerakonna eri käikude valguses, nagu näiteks koostöö Eestimaa Rohelistega ning Aivar Riisalule abilinnapea koha pakkumine, on oluline tagada opositsiooni ühtsus. «Helve Särgaval on revisjonikomisjoni esimehena ainult üks eesmärk - meie kauni pealinna maine taastamine ja iga väiksemgi korruptsioonikaalikas kohe juurtega välja sikutada,» selgitas Vakra. 

IRL soovib opositsiooni ühtsust

«Oleme eilse päeva tulemustega rahul, opositsioon käitus nii nagu oli kokku lepitud. IRLile on oluline opositsiooni ühtsus,» toonitas Tallinna volikogu IRLi viieliikmelise fraktsiooni juht Riina Solman. Ta lisas, et eilne istung on parim kinnitus tugeva opositsiooni moodustumise ning ühistes lahendustest kokkuleppimise võimalikkusest. IRLi esindaja sõnul ei jäetud neid kokkuleppest välja. 

«Eelmisel nädalal oli palju kisa-kära ja see oli õppetund kõigile. Tegelikult koostöö toimis kahe opositsiooni ettepaneku osas ka eelmisel korral,» selgitas Solman, lisades, et opositsiooni ühtsus on parim võimalus linnajuhtimisel silma peal hoida.

Luik: aseesimeeste kohad meid ei huvitanud

Mart Luik ütles Postimehele, et Tallinna volikogu kahel viimasel istungil on jagamisel olnud ainult kaks nö päriskohta: volikogu aseesimees, kes osaleb juhatuse töös ja revisjonikomisjoni esimees. Komisjonide aseesimeeste kohti IRL ja sotsid Luige sõnul ei soovinud. «Selline oli kokkulepe, et need lähevad jagamisele Reformierakonna ja EKRE vahel,» märkis ta.

«IRL on esindatud volikogu juhatuses, ka seetõttu me ei pretendeerinud komisjonide aseesimeesteks ning vastavalt kokkuleppele sai SDE sai toetuse ainsale eile opositsoonile saada olevale komisjoni esimehe kohale. Kokkuvõttes koostöö eile toimis arvestades kõigi nelja erakonna eile läbi räägitud huvisid. Rääkigu Michal ja Helme täna mida soovivad,» ütles Luik.

Tallinna linnavolikogu komisjonide esimehed ja aseesimehed

Haridus- ja kultuurikomisjon: esimees Eduard Toman (KE), aseesimees Heidy Purga (RE)

Innovatsioonikomisjon: esimees Andres Kollist (KE), aseesimees Arto Aas (RE)

Keskkonnakomisjon: esimees Enno Tamm (KE), aseesimees Ivi Eenmaa (RE)

Korra- ja tarbijakaitsekomisjon: esimees Rostislav Troškov, aseesimees Helle-Moonika Helme (EKRE)

Linnamajanduskomisjon: esimees Kalev Kallo (KE), aseesimees Kaupo Nõlvak (RE)

Linnavarakomisjon: esimees Leonid Mihhailov (Kesk), aseesimees Kersti Kracht (EKRE)

Rahanduskomisjon: esimees Mihhail Kõlvart (KE), aseesimees Argo Luude (EKRE)

Revisjonikomisjon: esimees Helve Särgava (SDE), aseesimees Enno Tamm (KE)

Sotsiaal- ja tervishoiukomisjon: esimees Merike Martinson (KE), aseesimees Vilja Toomast (RE)

Õiguskomisjon: esimees Margarita Tšernogorova (KE), aseesimees Wesse Allik (EKRE)

 
Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles