USA avalikustas uued sanktsioonid Venezuela vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro Foto: Pm

USA avalikustas neljapäeval uued sanktsioonid Venezuela presidendi Nicolás Maduro valitsuse vastu, võttes seoses väidetava korruptsiooni ja kubernerivalimiste manipuleerimisega sihikule 10 ametiisikut.

Uued sanktsioonid tulevad ajal, mil Euroopa Liit valmistub kehtestama relvaembargot majandus- ja poliitilises kriisis vaevleva Venezuela suhtes, mille vasakpoolne valitsus üritab oma võimuhaaret tugevdada.

«Tingimustes, kus Venezuela valitsus jätkuvalt omaenda rahva tahet eirab, on meie sõnum selge: USA ei jää kõrvale, kui Maduro režiim jätkab demokraatliku korra ja jõukuse hävitamist Venezuelas,» lausus USA rahandusminister Steven Mnuchin.

Mnuchini sõnul jätkab USA Venezuela ametnike karistamist, kes on seotud demokraatia õõnestamise katsetega, rikuvad inimõigusi ja käituad korrumpeerunult, «kui nad just ei hülga Maduro diktatuurirežiimi».

Uued sanktsioonid on vastuseks Venezuela 23. oktoobri regionaalvalimistele, kus Maduro-meelseid kandidaate saatis edu 18 osariigi kubernerivalimistel 23-st. Ühendriikide rahandusministeeriumi teatel viitavad valimiste ajal aset leidnud ebakorrapärasused sellele, et Maduro kandidaatide valimisvõiduni aitamiseks kasutati pettust.

Ühel juhul teatas riikliku valimisnõukogu asepresident Sandra Oblitas Ruzza, kes on üks 10-st USA sanktsioonide nimekirja kantud ametnikust, paar päeva enne valimisi valimisjaoskondade asukoha muutmisest, teatas Ühendriikide rahandusametkond, lisades, et palju inimesi läks valima kohtadesse, kus nad arvasid, et saavad seda teha, kuid tegelikult ei saanud.

Sanktsioonidega karistatud isikute nimekirjas on mõjuvõimsa põhiseadusassamblee asepresident Elvis Eduardo Hidrobo Amoroso, kultuuriminister Emilio Villegas Poljak, linnapiirkondade põllumajandusminister Freddy Alirio Bernal Rosales ja teised ametnikud.

Sanktsioonidega lülitatakse need isikud sisuliselt välja rahvusvahelisest pangandussüsteemist ja külmutatakse nende USA jurisdiktsiooni all olevad varad.

Augustis kehtestas USA valitsus sanktsioonid Venezuela riiklikule naftafirmale PDVSA, keelustades Ühendriikides firma võlakirjadega kauplemise.

Majandusraskustes Venezuela valitsus teatas läinud nädalal, et kutsub 13. novembriks kokku kreeditoride kohtumise eesmärgiga püüda restruktureerida riigi hinnanguliselt 150 miljardi dollari suurust välisvõlga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles