Valitsus ei leidnud europarlamendi valimiste asjus üksmeelt

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel pole teada, mismoodi toimuvad järgmised europarlamendi valimised.
Veel pole teada, mismoodi toimuvad järgmised europarlamendi valimised. Foto: Elmo Riig / Sakala

Valitsus loobus täna arvamuse andmisest Euroopa Parlamendi valimiste eelnõule, kuna ministeeriumid jäid selles osas eriarvamusele.

Euroopa Parlamendi valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu algatas riigikogu põhiseaduskomisjon ja selle kohaselt minnakse Euroopa Parlamendi liikmete valimisel Eestis praeguselt suletud nimekirjade meetodilt üle avatud nimekirjade meetodile, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Vastavalt seaduse kehtivale redaktsioonile saab erakonna nimekirjas mandaadi kandidaat, kes on nimekirjas eespool, sõltumata talle antud häälte hulgast.

Valitsus võtab otsuseid vastu konsensuse alusel, aga antud eelnõu osas jäid ministeeriumid eriarvamustele.

Samuti loobus valitsus oma arvamuse esitamisest eelnõule, mis käsitleb riigikogu liikmete palga külmutamist. Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas nentis valitsuse pressikonverentsil, et kuna tegemist on selgelt riigikogu enda kompetentsi kuuluva küsimusega, loobus valitsus arvamuse esitamisest.

Selle seadusemuudatusega sätestatakse järgmise aasta 1. jaanuarist kuni 2010. aasta 28. veebruarini riigikogu liikmete palkadele kõikumise ülempiir, milleks on eelmise aasta IV kvartali Eesti keskmine palk.

Riigikogu liikmete palgasüsteemi ei muudeta ja see jääb edaspidigi seotuks Eesti keskmise palgaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles