Luik: Keskerakond tuli mind toetama, mingit kokkulepet polnud

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Luik.
Mart Luik. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Tallinna linnavolikogu teiseks aseesimeheks valitud Mart Luik Isamaa ja Res Publica Liidust (IRL) tunnistab, et tema edu taga olid Keskerakonna toetushääled. Igasugused poliitilised vandenõud ja kokkulepped lükkab ta aga ümber.

Tallinna linnavolikogu uue koosseisu avaistungil ei olnud üllatusi Keskerakonna esimehe ja aseesimehe kandidatuuris, küll aga jäi arusaamatuks, miks ei leitud üksmeelt opositsioonis. IRL esitas volikogu aseesimehe kandidaadiks Mart Luige. Väidetavalt lepiti kokku Reformierakonna kandidaadis. Avaldanud volikogu avaistungi järel eri seisukohti opositsiooni tulisest sõnasõjast, uuris Postimees 43 häälega Tallinna linnavolikogu aseesimeheks valitud Mart Luigelt endilt palju kõneainet pakkunud IRLi vangerduse kohta. 

Millal saite teada, et just teid esitatakse aseesimehe kandidaadiks?

Otsustasime selle fraktsiooni koosolekul ca 15.30 paiku ehk vahetult enne volikogu koosolekut. 

Eile ja täna on räägitud palju kokkulepete murdmisest. Nimelt sellest, et IRL ei pidanud kinni opositsiooni kokkuleppest hääletada volikogu aseesimehe valimistel Reformierakonna kandidaadi poolt. Et mingi kokkulepe opositsioonil oli, näitab üksmeel Helve Särgava kui volikogu esimehe kandidatuuri toetusest. Palun selgitage, miks oli IRLil ambitsioon esitada teid volikogu aseesimeheks, aga mitte toetada Reformierakonna kandidaati Ülle Rajasalu?

Meid häiris peamiselt Reformierakonna arrogantne lähenemisviis: kampaania ajal tümitasid meid nii, kuis jaksasid, ja nüüd ilma sisuliste läbirääkimisteta IRLi fraktsiooniga, käivad välja kandidaadi – võtke ja toetage. Me ei ole Reformierakonna sülekoer. Pealegi oli selge, et Rajasalu kindlasti Keskerakonna toetust ei pälvi. Võis eeldada, et valimine selles punktis kukub lihtsalt läbi. 

Saite 43 häält. Neist viis kuulus IRLi fraktsioonile. Kas ülejäänud 38 tulid Keskerakonnalt?

See oli ju salajane hääletus. Tean kindlalt, et IRL mind toetas. Ülejäänud häälte päriolu võib eeldada, aga Keskerakond on hiljem ise öelnud, et nad tulid mind toetama.

Kas kinnitate, et Keskerakonna ja IRLi vahel polnud mingit kokkulepet volikogu aseesimeeste hääletuste osas?

Seda kinnitavad teile kõik mõlema erakonna volikogu liikmed. Mingit kokkulepet polnud. Pigem üritab Kristen Michal (Reformierakond) selle vandenõujutuga selgitada oma põrumist. Ilmselt heidab nii mõnigi erakonnakaaslane talle ette nii eilseid sündmusi kui ka võimetust Keskerakonda Tallinnas võimult tõugata. 

Kuidas kavatsete volikogu aseesimehena tagada opositsiooni üksmeelse toimimise?

Mina olen igati üksmeelse opositsiooni toetaja, aga tagada ma seda ei saa. Reform peab ennast maha jahutama, siis saame jälle dialoogiga edasi minna. Praegu on see Michali monoetendus.  

Kas saaksite palun selgitada, mis oleksid teie ülesanded volikogu aseesimehena?

See kõik tuli nii ootamatult, et pole veel jõudnud tööülesannetesse süveneda. Aga eks peamine ülesanne on panustada volikogu juhtimises sellesse, et opositsiooni hääl oleks piisavalt kuuldav ja kõik linna olulised otsused volikogus põhjalikult läbi räägitud. Olen kindlalt seda meelt, et volikogu roll linna juhtimises peaks olema märgatavalt kaalukam kui seni.

Mida arvate hinnangust, et Tallinnas on koalitsioonis Keskerakond, rohelised ja IRL?

No ei ole ju. IRL esindaja on valitud opositsioonile mõeldud aseesimehe kohale. Punkt. Pealegi, IRL ja Reformierakond on ainsad kaks poliitjõudu, kes praktiliselt kohe pärast valimistulemuste selgumist teatasid, et ei kavatse Keskerakonnaga koalitsiooniläbirääkimisi pidada. See seisukoht püsib. Pigem oleks Reformierakonnal aeg vaadata peeglisse ja küsida endalt, kas senine ülbe suhtumine võimalikesse partneritesse on ikka mõistlik?

HÄÄLETUSTULEMUSED

Neljapäeval esmakordselt kogunenud Tallinna linnavolikogu 9. koosseis valis volikogu esimeheks keskerakondlase Mihhail Kõlvarti (41 häält 79-st). Volikogu esimeheks kandideerinud sotsiaaldemokraat Helve Särgava sai 33 häält. Hääletamisest võttis osa 75 linnavolinikku 79-st, üks hääletussedel oli kehtetu.

Volikogu esimeseks aseesimeheks valiti 43 poolthäälega keskerakondlane Toivo Tootsen. Teise aseesimehe kandidaadiks esitas Kristen Michal Reformierakonna fraktsiooni nimel ning EKRE ja SDE toetusel reformierakondlase Ülle Rajasalu. IRLi fraktsioon pakkus kandidaadiks Mart Luige. Salajasest hääletusest võttis osa 70 linnavolinikku. Ülle Rajasalu sai 25 häält, Mart Luik 43 häält. Üks valimissedel oli kehtetu ja üks rikutud.

Loe pikemalt SIIT.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles