Tartu võimuliit kipub rebenema

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune koalitsioonileping sõlmiti Tartu raekojas Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu vahel 29. oktoobril 2009. Lepingule kirjutasid alla Karin Jaanson, Urmas Kruuse ja
 Aadu Must.
Praegune koalitsioonileping sõlmiti Tartu raekojas Reformierakonna, Keskerakonna ja Rahvaliidu vahel 29. oktoobril 2009. Lepingule kirjutasid alla Karin Jaanson, Urmas Kruuse ja Aadu Must. Foto: Margus Ansu / montaaž

Viimased kuus aastat Rah­valiidu ja Keskerakonnaga koalitsioonis olnud Reformierakond on otsustanud senised partnerid hüljata ning alustada läbirääkimisi uue võimuliidu koostamiseks Isamaa ja Res Publica Liiduga.


Tartu Postimehele teadaolevalt hakkas koostöö praeguste koalitsioonipartnerite vahel lonkama peale riigikogu valimisi, kui jäid tühjaks kaks abilinnapea kohta. Esiteks ei õnnestunud Reformierakonnal plaan üks abilinnapea koht ära kaotada ning ülesanded laiali jagada.

Teiseks polnud Reformierakond rahul Keskerakonna pakutud sotsiaalvaldkonna abilinnapea kandidaadi Silver Kuusikuga.

Esimesed märgid koalitsiooni üksmeele kadumisest lõid välja aga eelmisel volikogu istungil 14. aprillil, kui keskerakondlase ja endise abilinnapea Vladimir Šokmani volikogu esimeheks kinnitamine esimesel katsel läbi kukkus.

Selgitus tuleb hiljem

Värske riigikogu liige ning Isamaa ja Res Publica Liidu Tartu piirkonna esimees Peeter Laurson ütles, et enne kui asi pole ametlik, ta kommentaare jagada ei tahaks.

«Need asjad peaks toimuma õigeaegselt ehk siis, kui nad tegelikult toimuvad. Saaksin siis midagi öelda, kui toimuksid ametlikud koalitsiooniläbirääkimised, aga kuna neid ei ole toimunud, siis...» jäi Laur­­son napisõnaliseks, kuid tunnistas, et juba peale riigikogu valimisi sai selline ettepanek Reformierakonnale tehtud.

«Loomulikult oleksime nõus Tartus koalitsiooni minema, sest meie eesmärk on ellu viia oma valimislubadusi, ja kuna riigi tasandil on just selline koalitsioon, siis võiks see ka Tartus olla,» lausus Laurson ning kinnitas, et abilinnapea kohtade täitmisega nende erakond hätta ei jääks.

Laursoni sõnul on Tartu piirkonna juhatuse koosolek kas täna (eile – toim) või homme (täna – toim), kuid selle päevakorda ta eile veel öelda ei osanud.

IRLi volikogu fraktsiooni esimees Jüri Kõre ütles, et võimalikku uut koalitsiooni on ta nõus kommenteerima täna õhtul. «Koalitsioonist olen ma valmis rääkima peale fraktsiooni koosolekut, enne mitte, aga mis puudutab abilinnapeakohta, siis minuga pole sel teemal veel keegi rääkinud,» väitis Kõre.

Mitu võimalust

Linnasekretär Jüri Mölder selgitas, et praeguse koalitsiooni lõpetamiseks on mitu võimalust. Kõige selgem märk oleks see, kui praeguse volikogu esimehe kohta esitatakse umbusaldusavaldus. Reaalselt on võimalik koalitsiooni tegevus lõpetada aga juba järgmisel volikogu istungil.

«Teoreetiliselt on võimalik uute häältega kinnitada juba järgmisel neljapäeval linnavalitsuse uus koosseis, ilma et volikogu esimehe teema oleks üldse arutusele võetud,» ütles Mölder. 12. mai volikogu päevakord kinnitatakse sel reedel.

Hetkel on Reformierakonnal koos Keskerakonna ja Rahvaliiduga Tartu volikogus 28 kohta. Uues koalitsioonis Isamaa ja Res Publica Liiduga tõuseks see arv 30-le.

Linnapea Urmas Kruuse lubas võimaliku uue koalitsiooni teket veel eile hommikul lahkesti kirjalikult kommenteerida, kuid polnud Tartu Postimehe küsimustele lehe trükkimineku ajaks vastanud. Samuti ei leidnud selleks aega volikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Toomas Kapp.  

Sasi lahkub

Abilinnapea Jüri Sasi esitas eile linnapea Urmas Kruu­sele lahkumisavalduse. Sasi põhjendas oma tagasiastumist Tartu juhtivatele haridusametnikele esitatud kahtlustustega linna vara ulatuslikus omastamises.

«Algul mõtlesin, et ootan süüdistuse ära, aga nii kaua aega on mööda läinud ja süüdistust pole esitatud. Kuna olen Boris Gold­maniga rääkinud ja ta tunnistas, et on süüdi kinkekaartide omastamises ja homme (täna – toim) jõuab lõpule haridusosakonna uue juhi otsimine, siis on paras aeg ära minna,» ütles Sasi. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles