Putini eriesindaja Tallinnas: hariduses pole meil ületamatuid probleeme, aga pisiasjadest sõltub palju (7)

Jelena Poverina
, toimetaja-saatejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Švõdkoi.
Mihhail Švõdkoi. Foto: Sergei Savostjanov/TASS/SCANPIX

Vaatamata keerulisele olukorrale poliitilises ja majandussfääris, tuleb kontakte hariduse, kultuuri ja teaduse ning inimestevahelistes suhetes säilitada ning Venemaa seisukoht selles on muutumatu, ütles Tallinna saabunud Venemaa presidendi eriesindaja rahvusvahelise kultuurikoostöö alal, endine kultuuriminister Mihhail Švõdkoi.

Švõdkoi saabus Tallinna kahepäevasele visiidile. Täna kohtus ta Eesti kultuuriministriga ning teadus- ja haridusministriga. Homme on päevakavas kõnelused Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvartiga, välisministeeriumi ning Eesti teatrite esindajatega, vahendas Rus.Postimees.

Avaldame järgnevalt intervjuu, mida hiljem täiendatakse.

Härra Švõdkoi, teie Tallinna-visiidil on väga tihe programm. Olete juba kohtunud kultuuriministriga ning haridus- ja teadusministriga. Milles te kokku leppisite?

«Me analüüsisime olukorda kultuurisfääris, arutasime, mida võiks teha, milliseid probleeme tuleks lahendada. Minu visiit on seotud sellega, et ma informeerin oma juhtkonda, Venemaa kultuuriministrit ja haridusministrit sellest, mida oleks minu arvates otstarbekas lähiaastatel teha.

Tegelikult on meil kultuurivaldkonnas head suhted. Just äsja pöördus rahvusooper Estonia tagasi Peterburist, kus esines suure eduga. Äsja lõppesid Kuldse Maski etendused, vene kino festival jne. Arvan, et Eesti vaatajad ja asjatundjad teavad, et kultuuris on meil hea olukord.

Ka hariduse valdkonnas pole meil lahendamatuid probleeme. Sellegipoolest on selge, et on vaja arutada vastastikuse diplomite tunnustamise küsimust. Loomulikult oleme huvitatud vene keele toetamisest, ja mitte ainult kolmes lütseumis, mis edukalt töötavad, aga ka teistes haridusasutustes.

On selge, et tahaksime lahendada logopeedide probleemi. On väiksed küsimused, millest justkui poleks vaja avalikult rääkida, kuid nendest pisiasjadest – sellest, kui hästi vene ja eesti lapsed hakkavad rääkima vene keelt, – sõltub palju.

Täna olid meil väga sõbralikud kõnelused. Homme kohtumisel Tallinna aselinnapeaga räägime Tallinna ja Moskva suhetest, kohtume kolleegidega Eesti välisministeeriumist. Vaatamata keerulisele olukorrale nii poliitilises kui ka majandussfääris, tuleb kontakte kultuuri, hariduse ja teaduse valdkonnas ning inimestevahelistes suhetes toetada ning Venemaa positsioon selles on muutumatu.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles