Politoloog: eesti-vene vastandus töötas küll, ka Reformierakonna kasuks

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakond.
Reformierakond. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Möödunud valimiste õppetunnina tõdes Reformierakonna esimees Hanno Pevkur, et rahvuspõhise vastandumise aeg Eesti poliitikas on läbi. Politoloog Tõnis Saarts leiab seevastu, et eesti-vene vastandus töötas neil valimistel ka Reformierakonna kasuks ning «vene küsimus» jääb veel pikaks ajaks Eesti poliitikat saatma.

«Rahvuskonflikt ei kao Eesti poliitikast kuskile, lihtsalt peale Savisaare areenilt lahkumist ei saa paremerakonnad seda enam nii robustses vormis oma valimiskampaanias ära kasutada ja selle toel võita valimisi valimiste järel,» selgitas Saarts. 

Ta täpsustas, et küsimused, mis puudutavad Venemaa tänast välispoliitilist käitumist, erinevaid ajalootõlgendusi ja siinse vene vähemuse lõimimist Eestiga jäävad endiselt üles ning neis küsimustes ei hakkagi Eestis lähikümnenditel mingit konsensust olema. «Senikauaks jääb ka nn vene küsimus Eesti poliitika üheks määravaimaks konfliktiks, kuigi jah, tema aktuaalsus ja mobiliseerimisvõime saab olema nüüd Savisaare-järgsel ajastul väiksem kui varem,» sõnas Saarts. 

Vene-eesti vastandus töötas 

Politoloogi sõnul ei saa väita, nagu poleks vene-eesti vastandus neil valimistel töötanud. «Töötas küll ja ka Reformierakonna kasuks, kuid muutunud olukord ei võimalda enam paremjõududel Keskerakonnast sellist kolli maalida nagu Savisaare ajal,» lisas Saarts. 

Sellises olukorras tuleb Reformierakonnal leida ka teisi olulisi konfliktseid teemasid, millega järgmistel valimistel välja tulla, sest ainult «vene küsimusele» rõhudes tuuakse oma tavapärased hääled ära, kuid juurde võita on juba keerulisem.

Saarts on veendunud, et kindlasti ei loobu Reformierakond «vene kaardi» kasutamisest ka edaspidistel valimistel, kuid tõenäoliselt mõistetakse, et Keskerakonnale eduka vastandumise huvides on vaja oma arsenali täiendada.

Olgu võrdluseks toodud, et Reformierakond kasvatas möödunud valimistel Tallinna linnavolikogus kohtade arvu 18le, Savisaareta Keskerakond sai napi enamuse, 40 kohta 79st. 2013. valimised tõid Keskerakonnale aga 46 kohta, Reformierakonnale 9.

Reformierakonna sisevõitlus 

Saarts märkis, et kindlasti tuleb Reformierakonna esimehe Hanno Pevkuri väljaütlemisi tõlgendada ka läbi tema isiku ja erakonna sees toimuvate protsesside. «Pevkur on Reformierakonnas pigem selle tiiva esindaja, mis pole kunagi rahvuskonfliktile mängimist väga heaks kiitnud. Michali tiib on aga näinud «vene kaardis» ja reljeefses vastaseid ründavas retoorikas oma edu võtit,» selgitas ta. 

«Meenutagem, kes juhtis siiski neil valimistel Reformierakonna Tallinna kampaaniat? See oli Michal, kes lootis tegelikult Tallinnas tehtud eduka tulemuse baasil võtta ka revanši Reformierakonna uutel sisevalimistel ja ise erakonna juhiks tõusta. Ilmselgelt ei jäta Pevkur kasutamast võimalust ülimalt diplomaatilises stiilis ja ümber nurga oma kunagise rivaali vigadele ja ebaõnnestumistele avalikult tähelepanu juhtida,» arutles Saarts. 

Loe lisaks: 

Pevkur: eestlaste ja venelaste vastandamise aeg on läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles