IRList lahkunud Katri Raik: oleme vene valija Keskerakonnale ära kinkinud (2)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katri Raik.
Katri Raik. Foto: Andres Haabu

Tartu ülikooli Narva kolledži pikaaegne juht ning praegune sisekaitseakadeemia rektor Katri Raik lahkus IRList. Raik oli IRLi liige ligi 16 aastat. 

Äriregistri andmetel lahkus Raik IRList juba 10. oktoobril 2017. Erakonna liikmeks, täpsemalt Res Publica ridadesse, asus ta 17. oktoobril 2001. 

Hiljutistel kohalikel valimistel valimisliidu Meie Narva nimekirjas kandideerinud Raik kogus Narva linnas 1490 häält ning tegi Narva linna parima tulemuse. Raik kinnitas Postimehele, et saab elu Narvas kõige paremini arendada, kuulumata ühtegi parteisse. 

Raik: Narvas on partei kujunenud sõimusõnaks 

Miks te otsustasite IRList lahkuda?

Keegi ei palunud mul lahkuda, ma ei lahkunud mitte mingisuguse pahandusega. Olen olnud Helir-Valdor Seederiga kontaktis ja soovin IRLile vaid head. Aga minul on praegu üks ja ainus partei - selle nimi on Narva ja Narva linna areng.

Nägin kohalike omavalitsuste valimistel kandideerides valimisliidu Meie Narva nimekirjas kandideerides, et arendamaks Narvat ja olla Narvas tõsiseltvõetav, seista nende asjade eest, mis Narvas on inimestele oluline, on mul parem ja lihtsam ilma parteilise kuuluvuseta. 

See ei ole ka eelsamm järgmisesse parteisse astumiseks, vaid praegu on minu prioriteet Narva linna areng ja minu töö sisekaitseakadeemias. Sealjuures sisekaitseakadeemia Narva kolledži rajamine.

Ehk siis pigem on tegu parteilise kuuluvusega kui IRLiga?

Jah, pigem parteilise kuuluvusega. Kahjuks – ma olen seda ka enne öelnud – on Narvas kujunenud partei kui selline sõimusõnaks. Kuigi Keskerakond võitis väga suurelt valimised, ei suhtu inimesed sugugi alati hästi sellisesse ringkäendusel toimivasse võimu, mis on ligi 20 aastat võimul olnud.

Ja teiste parteide häda on see, et tullakse enne valimisi: nüüdki Reformierakond tuli kohalikele valimistele välja väga väikese nimekirjaga – alla 10 inimese – ja samamoodi ka IRL. Ja sotsiaaldemokraatidel oma nimekirja Narvas ei olnud. See on mõtlemise koht, võtta edaspidi ka parteidel Narvat tõsisemalt. Ja võtta tõsisemalt kogu aeg. Võtta meie vene valijat üldse tõsisemalt: oleme oma vene valija ära kinkinud ju kõige täiega praegu Keskerakonnale.

Ja ma kuidagi ei usu, et kõigile vene valijatele on ainult Keskerakonna vaated sobivad. Psühholoogilised uuringud näitavad, et vene noor – alla 30 aastane inimene - on sarnasem kindlasti eestlasele kui Vene venelasele. Meil on siin väga tõsine mõtlemiskoht parteidele: mida meie vene inimesed ootavad riigilt? 

Kas Narva inimesed ei oska või ei tahagi valida IRLi või Reformierakonda?

Jah. Me oleme oma vene inimesed - eriti Narvas - ära kinkinud Keskerakonnale ja vähemalt mina ei olnud näinud teistelt parteidelt piisavalt selget lähenemist vene valijale. Ma ei kutsu parteisid üles meeldima vene valijale, lubama teist riigikeelt, vaid mõtlema, mis osas on vene valija teistsugune. 

Kas teid ei tee murelikuks see, et IRLi liikmete arv on oluliselt kahanenud? Kümne kuuga ligi 350 liiget. 

Teisalt läks IRLil ju tegelikult kohalike omavalitsuste valimistel väga hästi. Ja ma pigem rõõmustan IRLi tõusu üle. Selline konservatiivne jõud on iseenesest ühiskonnas vajalik.

Aga ma arvan, et minu käitumine on rohkem sarnane ka Urmas Suklesele, kes Reformierakonnast (kohalike valimiste eel - A.P.) välja astus. Ta ütles, et ei mingeid vastuolusid, aga nii on sellele piirkonnale parem. Mina loodan ikkagi, et IRL jääb püsima, edeneb, areneb ja et meie parteide paremtiivas saabub suurem selgus.

Eelmise aasta lõpu seisuga oli IRLi liikmeskond 9215. Täna kuulub IRLi 8868 inimest ehk erakond on kaotanud pea kümne kuuga 347 liiget, mis on parlamendiparteidest suurim langus, vahendab ERRi uudisteportaal.

Teistest erakondadest on Reformierakond kaotanud aasta algusega võrreldes 119, Sotsiaaldemokraatlik erakond 99 ja Vabaerakond 40 liiget. Keskerakond on juurde võitnud 154 ning EKRE 98 liiget.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles