Abikaasade ühisdeklaratsioon jäi riigikogus toetuseta (2)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Riigikogus ei leidnud toetust abikaasade ühisdeklaratsiooni taastamise eelnõu, kuna tegemist oleks liiga suure kuluga riigieelarves. 

Reformierakonna fraktsiooni algatatud eelnõu eemärgiks oli taastada tulumaksuseaduses võimalus abikaasadele ühise tulu deklaratsiooni esitamiseks. Praktikas tähendaks see, et mõlema abikaasa tulud ja tuludest tehtavad mahaarvamised liidetakse.

Eesti maksuõiguses on varemalt kehtinud põhimõte, et abikaasad saavad esitada ühise tuludeklaratsiooni ning Reformierakon soovis seda taastada. «Koalitsioon ei ole täitnud oma lubadust taastada abikaasadele võimalus ühise tuludeklaratsiooni esitamiseks. Tehtud mööndus, et tulude puudumisel või nende ebapiisavuse korral saavad abikaasad teatud tingimustel teineteisele üle kanda osaliselt maksuvaba miinimumi ja teatud mahaarvamisi, pole piisav,» selgitas riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd.

Sõerdi sõnul on IRLi esimees Helir-Valdor Seeder varasemas intervjuus öelnud, et abikaasade ühisdeklareerimise küsimus on ühiskonnas väga oluline ja tuleks taastada. «Eriti oluline on see peredele, kus üks abikaasa on kodune ja tulu teenib vaid teine abikaasa. Tänaseks on selgunud ka 2016. aasta tuludeklaratsioonide koondandmed ja nendest tulenevalt deklareeris tänavu 7490 peret tulusid selliselt, kus üks abikaasa tulu ei saanud,» lisas ta.

Rahandusminister Toomas Tõniste ütles rahanduskomisjonile saadetud kirjas, et abikaasade ühise tuludeklaratsiooni taaskehtestamine 31. detsembrini 2016. aastal kehtinud kujul mõjutaks riigieelarvet negatiivselt. «2018. aastal oleks mõju suurus eelarvele 18,6 miljonit eurot. See ongi summa, mis koalitsioon soovib perede taskutest ära võtta,» märkis Sõerd.

«Ühine tulumaksudeklaratsioon tuleneb ka kehtivast perekonnaõigusest ning abikaasade ühisvara loogikast. Abielu tähendab tavaliselt lepingut ühise vara ja kohustuste kohta sh õigust ühisele tuludeklaratsioonile. Ühisdeklaratsioonide esitamise võimalus on olnud abielupaaride privileeg. Nüüd on see privileeg praeguse koalitsiooni poolt ära devalveeritud ja kaalukaks argumendiks on saanud ühisdeklaratsioonide liiga suur kulu riigieelarvele,» on Sõerd koalitsiooni käitumisest nördinud.

Abikaasade ühisdeklaratsiooni taastamise poolt hääletas 37, vastu oli 42 saadikut.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles