Mõis: lootsime Lasnamäe venelaste häältele, aga Savisaar oli alavormis (8)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sõõrumaa ja Jüri Mõis vaatasid möödunud valimistele tagasi.
Urmas Sõõrumaa ja Jüri Mõis vaatasid möödunud valimistele tagasi. Foto: Ekraanitõmmis Youtube'i videost

Kohalikel valimistel edutult kandideerinud ettevõtja Jüri Mõisa sõnul osutus Edgar Savisaare häältesaak talle pettumuseks. Samuti polnud Mõis rahul mitmete Eesti meediaväljaannete suhtumisega Tegusa Tallinna ja Savisaare Valimisliidu ühendusse.

«Me ise võib olla ei olnudki nii alavormis, kui oli Edgar Savisaar. Sealt me arvestasime hulka rohkem kohti. Ma vaikselt arvasin enne ka, et Lasnamäe venelaste hääled lähevad suhteliselt ühte suunda. Vaikselt lootsime, et ehk nad lähevad Edgar Savisaare suunda, aga nad läksid seekord Mihhail Kõlvarti suunda,» nentis Mõis videos, kus ta teeb koos ettevõtja Urmas Sõõrumaaga lõppenud kohalikest valimistest kokkuvõtte.

Kõige suuremaks ootamatuseks oli Mõisa sõnul meedia vaenulik hoiak Tegusa Tallinna ja Savisaare Valimisliidu suhtes. «Ma olen olnud 1990ndate algusest meedia, aga ma polnud sellist vaenu kunagi näinud,» kurtis ta. Kõige rohkem «sigatsesid» Mõisa arvates Ekspress Grupi väljaanded, samuti Äripäev. Kui varem polnud Mõisal ajakirjanduse veergudele pääsemisega probleeme, siis nüüd valimiste eel lükkas Äripäev «külmalt» kõik tema artiklid tagasi.

Samas on asju, mis on Mõisa arvates aastatetaguste valimistega võrreldes «julmalt hästi korrastunud». Ta tõi näiteks erakondade paranenud analüüsivõimekuse ja süsteemipärase töö.

«Ma ei arva, et meil erilisi kaotusi oleks olnud. Arvan, et veel hullem oleks see, kui oleksime sellises patiseisus seal (linnavolikogus), et meist mitte midagi ei olene, oleme mingi viie-kuue inimesega seal sees, ja keegi meid ei kuula,» leidis Mõis.

Urmas Sõõrumaa märkis, et tänaseks on Tegusa Tallinna lepinguline liit Savisaare Valimisliiduga lõppenud ja nüüd vaadatakse, kuidas edasi minna. «Me jätkame ikkagi koos käimist, et lihtsalt sellises vabas vormis arutleda ühiskonna teemade üle,» ütles Sõõrumaa. Muu hulgas on kavas elus hoida ka mobiiliäppi, mille valimisliit valimiste eel lõi.

Mõis lisas, et kuigi Savisaarega on nüüd Tegusa Tallinna lepingulised suhted lõppenud, kavatseb ta jätkuvalt jälgida Savisaare kohtuprotsessi käiku. «Selle kampaania käigus sai järjest rohkem minu sisetunne kinnitust, et Savisaare kohtuprotsess on sulaselge invaliidi väärkohtlemine,» ütles Mõis.

Mõis avaldas lootust, et ehk saab kohtuprotsess nüüd teise värvingu ning ta kavatseb ka ise sel teemal sõna võtta.

Kui Reformierakonnale ja IRL-ile tegi Tegusa Tallinna ja Savisaare Valimisliit Mõisa sõnul teene sellega, et valimisliidu ilmumisega pidid nimetatud erakonnad oma püksirihma pingutama ning valijaid mobiliseerima, siis Keskerakonnal aidati valimistega sujuvalt Savisaarest distantseeruda ning oma teed edasi minna.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles