Lauristin: Reform valis Tartus Keskerakonda eelistades mugavuse (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marju Lauristin.
Marju Lauristin. Foto: Kristjan Teedema

Reformierakond valis Tartus koalitsioonipartnerina Keskerakonda eelistades mugavuse ja stagnatsiooni, leiab sotsiaaldemokraatide esinumber kohalikel valimistel Tartus, Euroopa Parlamendi liige Marju Lauristin.

«Keskerakonna variant on mugavusvariant, et enam-vähem tiksuda nagu on,» ütles Lauristin esmaspäeval Strasbourgist BNS-ile kommenteerides Tartu poliitilisi arenguid.

Esmaspäeval selgus, et Tartus kohalikud valimised võitnud Reformierakond otsustas alustada koalitsioonikõnelusi ainult Keskerakonnaga. Seni kuulusid Emajõelinnas võimuliitu lisaks eelnimetatutele ka sotsiaaldemokraadid. Reformierakond sai Tartu 49-kohalises volikogus 20 mandaati, sotsiaaldemokraadid kaheksa ja Keskerakond seitse kohta.

«Reformierakond tegi väga põhimõttelise valiku, sest see variant, mis meie neile pakkusime, see oli läbimurde-Tartu. Väga tugevalt digiarengutele ja ülikooliga koostööle suunatud, kasvava ja globaalse Tartu saavutamine,» rääkis Lauristin.

«See on selge, et valik on nagu ikka ülikoolilinnade puhul - kas valida globaalse taseme konkurentsieeliseid püüdev tee või Eesti teine, sisuliselt keskpärane ja mitte väga ambitsioonikas variant,» lisas Europarlamendis saadik. Lauristini sõnul on tal Reformierakonna otsusest «südamest kahju».

«Kui olime seni kolmekesi (Reformierakonna ja Keskerakonnaga - BNS) koalitsioonis, siis Tartu Reformierakond, mis ei ole selline riiakas ja üleideologiseeritud nagu ta Tallinnas kipub olema, siis meil oli tegelikult päris hea meeskonnavaim ja meeskonnatöö ja me just lootsime, et saame selle järgmisele tasemele viia, et Tartu saaks uue arenguhoo. Aga kahjuks mulle tundub, et Reformierakond valis ikkagi sellise mugavustee,» rääkis Lauristin, kes on lubanud igal juhul Europarlamendist ära tulla ja Tartusse naasta.

Kommenteerides äsja Tartus lahvatanud korruptsiooniskandaali, kus kahtlustatakse kahte abilinnapead, märkis Lauristin, et kaudselt võisid ka sotsiaaldemokraatide pakutud sammud selliste juhtumite ärahoidmiseks põhjustada sotside kõrvalejätmise.

«Võib-olla ka see oli üks Reformierakonna otsuse põhjus, et me pakkusime välja uue ja karmi süsteemi avaliku vastutuse suurendamiseks, volikogu revisjonikomisjoni ja linnaauditi koostöövormi, mis oleks rohkem avalik, võib-olla see ka ei meeldinud,» rääkis sotside Tartu esinumber.

Lauristin sai kohalike omavalitsuste valimistel Tartus 1888 häälega teise tulemuse, temast rohkem sai hääli - 4699 - ainult reformierakondlasest linnapea Urmas Klaas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles