Galerii: riigikogu asespiikrina jätkab Eesmaa, Rõivaselt võtab ameti üle Pevkur (2)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seoses Taavi Rõivase tagasiastumisega riigikogu asespiikri kohalt, valiti tänasel riigikogu istungil uuteks aseesimeesteks Enn Eesmaa Keskerakonnast ning Hanno Pevkur Reformierakonnast. 

«Enn Eesmaa on oma tööd teinud põhjalikult, tasakaalukalt ja väärikalt. Keskerakonna fraktsioon leiab, et Enn Eesmaa peaks oma senises ametis kindlasti jätkama,» sõnas fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu hääletuse eel. Salajasel hääletusel sai Eesmaa 52 häält ja osutus valituks esimeheks aseesimeheks, Pevkur sai 33 häält ja osutus valituks teiseks aseesimeheks.

Vabaerakond esitas aseesimehe kandidaadiks Krista Aru, kelle poolt hääletas 9 parlamendisaadikut. Erakonna esimees Artur Talvik iseloomustas seda kui protesti selle vastu, et riigikogu juhatuse ametikoht ei tohi olla ühelegi poliitikule isikliku valimiskampaania tegemise kohaks, mida on välja toonud näiteks Reformierakonna esimees Hanno Pevkur. «Riigikogu aseesimehe koht ei ole eelduslikult Reformierakonna oma ning see hoiak, et nad tulevad ja selle lihtsalt võtavad ning hakkavad seal oma partei asja ajama, peab muutuma,» lõpetas Talvik.  

Ta lisas, et võim on parlamendilt valitsusele libisenud ning riigikogu juhatuse ülesanne on leida tasakaal. «Näiteks võib tuua kobareelnõu, kus eesmärgiks polnud Eesti majanduse edendamine ning kvaliteetne seadusloome, vaid valitsuse surve läbi suruda koalitsiooni kokkuleppeid. See pole demokraatlik lähenemine,» lisas Talvik.

Reformierakondlane Maris Lauri ütles, et Hanno Pevkur ajab ka riigikogu aseesimehe kohal olles riigi asja ning samal ajal erakonna esimehena ka erakonna esimehe asju. «Ei saa välistada, et olles riigikogu liige täidab ta ka erakonna esimehe ametit,» lisas ta. 

Olukorda, kus parlamendi ühe aseesimehe tagasiastumisel peab ka teine aseesimees ameti maha panema, kritiseeris Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand. «Kas keegi õpetatud sõpradest suudaks mulle seletada järgmist parteilaste veidrust: Rõivas astus asespiikri kohalt tagasi. Tema asemele tuleb valida uus inimene riigikogu liikmete seast. Aga ilmneb, et tagasi peab astuma ka Enn Eesmaa. Miks küll?» küsib Tarand sotsiaalmeedias.

«Ah et kodukorra seadus näeb ette, et aseesimehi saab ainult paarisrakendis valida. Aga kes tegi sellise seaduse? Ja kelle kohustuste sekka käib seaduste parandamine?» küsis ta. 

Eesmaa kasvatas häältesaaki 

Riigikogu esimeseks aseesimeheks valiti mullu detsembris Enn Eesmaa 50 häälega ja teiseks aseesimeheks Taavi Rõivas 43 häälega.​ Ahistamisskandaali sattunud Taavi Rõivas teatas möödunud esmaspäeval riigikogu ees, et astub aseesimehe kohal tagasi. Reformierakond esitas uueks asespiikri kandidaadiks erakonna esimehe Hanno Pevkuri.

Riigikogu kodukorra seadus ütleb, et kui riigikogu aseesimees astub tagasi omal soovil, teatab ta oma tagasiastumisest ja selle põhjustest riigikogu istungil. Tagasiastumise korral jätkavad riigikogu aseesimehed oma ülesannete täitmist kuni uute aseesimeeste valimiseni.

Riigikogu aseesimeeste kandidaadid seavad üles riigikogu liikmed, seejärel annavad kandidaadid oma nõusoleku kandideerida. Valimisel on igal riigikogu liikmel üks hääl ja hääletamine on salajane.

Hääled loetakse avalikult kokku kohe pärast hääletuse lõppu. Riigikogu aseesimeesteks saavad kaks enim hääli kogunud kandidaati. Esimeseks aseesimeheks saab nendest kahest rohkem hääli kogunud kandidaat ja teiseks aseesimeheks see, kes häälte arvult teiseks jäi. Võrdselt hääli saanud kandidaatide vahel korraldatakse valimise lisavoor.

Esimehest ja kahest aseesimehest koosnev riigikogu juhatus korraldab riigikogu tööd. Riigikogu esimees on presidendi järel teine isik riigis, kes võib vajaduse korral ajutiselt täita presidendi ametiülesandeid. Riigikogu esimene ja teine aseesimees täidavad riigikogu esimehe äraolekul, tema volituste peatumise korral ja muudel juhtudel esimehe ülesandeid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles