Valijad usaldasid korruptante ja valisid nad volikogudesse (8)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Võimu kuritarvitamises või avaliku raha omastamises kohtus süüdi mõistetud ja süüdistatavatel kandidaatidel läks kohalike omavalitsuste volikogude valimistel hästi ning enamus neist sai volikogusse sisse.

Valimistel kandideeris volikogudesse viis korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud kandidaati, kelles kolm osutus volikogusse valituks.

Valimistel kandideeris ka kuus kandidaati, kes on saanud avaliku võimu väärkasutamises süüdistuse või on kohtu all. Korruptsioonis süüdistatavatel kandidaatidel läks niivõrd hästi, et kõik kuus osutusid volikogudesse valituks.

Fjodor Ovsjannikov

Fjodor Ovsjannikov. Foto: Põhjarannik.
Fjodor Ovsjannikov. Foto: Põhjarannik. Foto: Põhjarannik

Korruptsioonikuritegudes süüdi mõistetud kandidaatidest sai kõige rohkem hääli Narvas Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Fjodor Ovsjannikov, kes pälvis 256 valija toetuse ja pääses linnavolikogusse sisse.

Tänavu mais jõustunud kohtuotsuse järgi leppis toonane Narva linnavolikogu ja linnavalitsuse riigihankekomisjoni liige 2010. aastal Narva linna ehitusturul tegutsevate ettevõtjatega kokku konkurentsikuriteos. Kokkuleppe järgi said ehitusfirmad linna tellitavaid ehitustöid teha vaid tingimusel, kui tasusid talle varjatult 10 protsenti töövõtulepingute maksumusest. Ovsjannikov sai ligi kaheaastase tingimisi vanglakaristuse kaheaastase katseajaga.

Allan Mänd

Allan Mänd. Foto: Põhjarannik.
Allan Mänd. Foto: Põhjarannik. Foto: Põhjarannik

Ida-Virumaal Jõhvi vallas Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Allan Mänd sai hääli 107 valijalt ja osutus sellega volikogusse valituks.

Allan Mänd mõisteti 2016. aasta mais Jõhvi vallavolikogu liikmena süüdi altkäemaksu andmises vallavalitsuse endisele liikmele Märt Maritsale. Kohtuotsuse järgi aitas Marits Männi firmal saada vallavalitsuses soodsaid ehitusotsuseid, muu hulgas kaubanduskeskuse ehitamiseks ühte Jõhvi magusaimasse paika, kontserdimaja kõrvale. Altkäemaksuna sai Marits sülearvuti ja hiljem töökoha Männi ettevõttes. Mänd istus vangis seitse kuud ja 20 päeva, Marits sama kaua.

Alar Nääme

Alar Nääme. Foto: Jaanus Lensment.
Alar Nääme. Foto: Jaanus Lensment. Foto: Jaanus Lensment

Valga vallas Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Alar Nääme sai hääli 92 valijalt ja sai sellega volikogusse sisse.

Tallinna Kesklinna endine vanem mõisteti tänavu jaanuaris süüdi omastamises. Otsuse järgi korraldas Nääme 2015. aasta riigikogu valimiste valimiskampaania osana Valgas kaks kontserti, ent lasi nende kulud tasuda Tallinna linnakassast. Nääme kandis 6300-eurose rahalise karistuse ja maksis omastatud 2846 eurot ise pealinnale tagasi.

Andrei Filippov

Andrei Filippov. Foto: Põhjarannik.
Andrei Filippov. Foto: Põhjarannik. Foto: Põhjarannik

Narvas Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Andrei Filippovit toetas valimistel 95 inimest ja selle tulemusega ta valituks ei osutunud.

Kohtuotsuse järgi oli Narva abilinnapea hankeskeemi pununud Fjodor Ovsjannikovi käsilane, kes lekitas ettevõtjatele vajalikku siseinfot Narva ehitusplaanide kohta. Vastutasuks lähedase korteris tehtava remondi allahindlusele lubas Filippov Ovsjannikovile, et ettevõtja saab edaspidi Narva linna hankemenetluste raames tellitavad avariitööd ilma sisulise konkursita. Filippov sai ligi kaheaastase tingimisi vanglakaristuse kaheaastase katseajaga.

Toivo Kivi

Toivo Kivi. Foto: Kristjan Teedema.
Toivo Kivi. Foto: Kristjan Teedema. Foto: Kristjan Teedema

Jõgevamaal Mustvee vallas Reformierakonna nimekirjas kandideerinud Toivo Kivi sai 14 häält ja sellega volikogusse valituks ei osutunud.

Tänavu aprillis jõustunud kohtumääruse järgi võttis Ida-Virumaa Lohusuu vallavolikogu hankekomisjoni liige Toivo Kivi aastatel 2011–2012 korduvalt pistist AS EcoPro juhilt Neeme Reinapilt. Vastutasuks tagas Kivi, et EcoPro saaks SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse projektides hankevõidud, millega teeniti ligi 55 000 eurot. Kivi sai sellest varjatud teid pidi kätte 12 270 eurot. Prokurör leidis, et kuigi pistise ja kelmuse toimepanijad on ilmselgelt käitunud vääritult ja seadusvastaselt, võib kriminaalasja lõpetada oportuniteediga, kuna süüdistatavad nõustusid kogu kuritegeliku tulu tagasi maksma.

Korruptsioonis süüdistatavatest kandidaatidest osutusid valituks kõik

Kohalike omavalitsuste volikogude valimistel kandideeris kuus kandidaati, kellele on esitatud korruptsioonisüüdistus või kes on selle süüdistusega juba kohtu all.

Edgar Savisaar

Edgar Savisaar eilsel valimispeol. Kuvatõmmis.
Edgar Savisaar eilsel valimispeol. Kuvatõmmis. Foto: Kuvatõmmis

Nendest tegi kõige parema tulemuse Savisaare Valimisliidu ja Tegusa Tallinna nimekirja kandidaat, Keskerakonna endine esimees Edgar Savisaar, kes sai Tallinna Lasnamäel kandideerides 3621 häält ja oli sellega 20 enim hääli saanud kandidaadi seas kogu Eestis. Endine kauaaegne Tallinna linnapea ja kunagine Keskerakonna esimees on kohtu all süüdistatuna korduvas altkäemaksu võtmises.

Kalev Kallo

Kalev Kallo. Foto: Sander Ilvest.
Kalev Kallo. Foto: Sander Ilvest. Foto: Sander Ilvest

Volikogusse pääses sama süüasja raames kohtu all olev Kalev Kallo, kes sai Keskerakonna nimekirjas Haabersti linnaosas kandideerides 328 häält ja osutus sellega linnavolikogusse valituks. Endine kauaaegne riigikogu liige ja Tallinna linnavolikogu eelmise koosseisu esimees Kallo on kohtu all süüdistatuna altkäemaksu vahendamises ja teole kaasaaitamises.

 

 

 

Aivar Soop

Aivar Soop. Foto: Sille Annuk.
Aivar Soop. Foto: Sille Annuk. Foto: Sille Annuk

Tartu vallas valimisliidu Kohalik Elu esinumbrina kandideerinud Aivar Soop sai valijatelt 342 häält ja osutus sellega valituks. Kohtu all olevale Tartu vallavanemale pannakse süüks vallale ebaseaduslike rahaliste kohustuste võtmist ja seda, et mees kasutas valla bensiinikaarti isikliku auto tankimiseks summas ligi 200 eurot.

 

 

 

 

 

Jevgeni Saltõkov

Jevgeni Saltõkov. Foto: erakogu.
Jevgeni Saltõkov. Foto: erakogu. Foto: Erakogu

Kohtla-Järvel sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideerinud Jevgeni Saltõkov pälvis 257 valija toetuse ja sai sellega volikogu liikmeks. Ka varem Kohtla-Järve volikogusse kuulunud Saltõkov on saanud kaassüüdistuse kümme aastat kestnud petuskeemis, millega tekitati linnale fiktiivsete töölepingute alusel töötasusid makstes ligi 82 000 eurot kahju.

 

 

 

 

Aigar Lepp

Tartu vallas valimisliidu Ühtne Vald esinumbrina kandideerinud Aigar Lepp sai 201 häält ja pääses sellega volikogu liikmeks. Praegu kohtu all olevale OÜ Tartu Valla Kommunaal juhile ja vallavolinikule pannakse süüks dokumendi võltsimist ja selle kasutamist ning korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangu teadvas suures ulatuses rikkumist, kogusummas 284 533,57 eurot.

Tõnu Kiviloo

Tõnu Kiviloo. Foto: Elmo Riig / Sakala.
Tõnu Kiviloo. Foto: Elmo Riig / Sakala. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaal Põhja-Sakala vallas Reformierakonna nimekirjas kandideerinud Tõnu Kiviloo sai 72 häält ja pääses sellega volikogusse. Praegu kohtu all olevat endist Kõpu vallavanemat süüdistatakse toimingupiirangu teadvas rikkumises kogusummas 88 751,18 eurot ja 10 000 euro valla raha omastamises. Esimeses kohtuastmes sai süüdimõistva otsuse.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles