Ligi paarsada kandidaati ei saanud valimistel ühtegi häält

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimissedel.
Valimissedel. Foto: Madis Sinivee

Kohalikel valimistel ei õnnestunud ühtegi häält koguda 183 volikogudesse pürgijal.  Kõige rohkem oli nulltulemusega kandidaate Harjumaal ja Tallinnas - kokku 44 inimest. 

Vabariigi Valimiskomisjoni andmeil ei kogunud Lääne-Viru maakonnas ühtegi häält 39 kandidaati. Tartus ja Tartumaal said nulltulemuse 21, Ida-Virumaal 19, Jõgevamaal 18,  Järvamaal 13, Hiiumaal 10, Võrumaal 8, Pärnumaal 6 ja Viljandimaal 5 kandidaati. 

Kõik valimistel osalenud kandidaadid said vähemalt ühe hääle Lääne maakonnas, Raplamaal, Põlvamaal, Saare maakonnas ja Valgamaa.

Mustamäel Keskerakonna nimekirjas kandideerinud pensionär Helmut Ketonen ütles Postimehele, et tal jäid hääled saamata ilmselt selle pärast, et ta elab teises Tallinna linnaosas. Seetõttu polnud võimalik tal ka iseendale häält anda. Ketonen usub, et kodulinnaosas kandideerides oleks ta kindlasti rohkem hääli saanud, sest seal on tal tuttavaid inimesi rohkem. 

EKRE nimekirjas Pärnu linnavolikokku pürginud turvatöötaja Jaan Jaik arvas, et talle ja teistele häälteta jäänud kandidaatidele sai otsustavaks see, et nende näod olid valijatele tundmatud. «Iseendale ka häält andma ei hakka ju,» arvas ta.  

Postimees võttis ühendus ka mitme teise kohalike omavalitsuste valimistel häälteta jäänud kandidaadiga, kuid nad ei olnud nõus kommentaare jagama. 

Postimehele teadaolevalt oli valimispäevaks elavate seast lahkunud kolm kandidaati: Pirital Keskerakonna nimekirjas kandideerinud Sisekaitseakadeemia emeriitprofessor Andres Talvari suri 3. oktoobril, Lääne-Harju vallas valimisliidu Hea Tahe nimekirjas kandideerinud Peeter Koobas lahkus 7. oktoobril ja 11. oktoobril suri Mulgi vallas valimisliidus Ühtsed Mulgid kandideerinud Ain Peensoo.

Seaduse järgi ei ole võimalik surnud kandidaati nimekirjast eemaldada, kui valimisteni on jäänud vähem kui 13 päeva. Sellisel juhul lähevad kõik lahkunule antud hääled nimekirjale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles