Kui palju hääli said kohalikel valimistel kandideerinud ministrid? (1)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratase valitsuse ministrid 23. novembril 2016 ametivannet andmas. Taamal ametist tagasi astuma sunnitud eelmine peaminister Taavi Rõivas oma meeskonnaga.
Jüri Ratase valitsuse ministrid 23. novembril 2016 ametivannet andmas. Taamal ametist tagasi astuma sunnitud eelmine peaminister Taavi Rõivas oma meeskonnaga. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tegime ülevaate, kui palju said kohalike omavalitsuste volikogude valimistel hääli vabariigi valitsuse ministrid.

Suurim hulk ministreid võttis mõõtu Nõmme linnaosas, kus selge võitja ministrite arvestuses oli haridus- ja teadusminister Mailis Reps (KE), kes sai 1056 häält. Temaga samas ringkonnas konkureerinud justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) kogus 722 häält. Reinsalu erakonnakaaslane ja keskkonnaminister Siim Valmar Kiisler sai Nõmmel vaid 171 häält, ent pääses siiski kompensatsioonimandaadiga linnavolikokku.

Majandus- ja taristuminister Kadri Simson (KE) sai Pärnu linnas kandideerides kõige rohkem ehk 2417 häält. Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo (SDE) kogus Viimsis 178 häält, millega pääses ka Viimsi valla volikokku.

Kultuuriminister Indrek Saar (SDE) pääses Tallinnas Mustamäel kandideerides 1137 häälega samuti Tallinna linnavolikokku, saades ringkonnamandaadi. Kokku tuli Mustamäelt 11 mandaati.

Põlvas kandideerinud keskerakondlasest maaeluminister Tarmo Tamm sai 310 häält ning pääses sellega ka kohalikku volikokku. Eelmistel kohalikel valimistel kandideeris Tamm samuti Põlvas, kuid tollane saak oli madalam – 254 häält.

Rahandusminister Toomas Tõniste (IRL) kogus Viimsi vallas kõigest 61 häält ja selle tulemusega ta kohalikku volikokku ei saanud. Tõniste jäi Viimsis alla neljale oma erakonnakaaslasele. Eelmine kord sai Tõniste Viimsis 117 häält ja osutus sellega ka valituks.

Siseminister Andres Anvelt (SDE) kandideeris Kristiines, kus ta sai 733 häält ja kompensatsioonimandaadi. Anvelt sai 2013. aasta kohalikel valimistel Tallinna kesklinnas 1614 häält.

Türil kandideerinud sotsiaalkaitseminister Kaia Iva (IRL) kogus vaid 73 häält, kaotades neljale oma erakonnakaaslasele samas ringkonnas. 2013. aasta kohalikel valimistel korjas Iva koduvallas 66 häält. IRL sai tänavu Türil ülekaaluka võidu, kogudes kümme mandaati, ka Iva pääses vallavolikokku.

Tervise- ja tööminister, sotside esimees Jevgeni Ossinovski korjas Tallinna kesklinnas 1374 häält ja sai sellega ka ringkonnamandaadi. Eelmine kord kandideeris ta kohalikel valimistel Narva linnas ja osutus 2403 häälega valituks. Välisminister Sven Mikser (SDE) kandideeris Põhja-Tallinnas, kus ta sai 824 häält ja kompensatsioonimandaadi. Eelmistel kohalikel valimistel kandideeris sotside tollane esimees Lasnamäel, kus kogus 1950 häält, ent ei pääsenud Tallinna linnavolikokku.

Tallinnas Haaberstis kandideerinud riigihalduse minister, keskerakondlane Jaak Aab sai 371 häält, jäädes sellega selgelt alla eelmisele riigihalduse ministrile Mihhail Korbile – Keskerakonna praegune peasekretär kogus Haaberstis 2485 häält. Aab pääses kompensatsioonimandaadiga siiski linnavolikokku.

Tõenäoliselt neist siiski keegi kohalikku ellu volikogu tasemel panustama ei kavatse hakata. Peaminister Jüri Ratas ja kaitseminister Jüri Luik kohalikel valimistel ei kandideerinud.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles