Skandaali tõttu asespiikri kohalt taanduv Rõivas kaotab üle tuhande euro kuus (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas Postimehe otsestuudios.
Taavi Rõivas Postimehe otsestuudios. Foto: Liis Treimann

Ahistamiskandaali tõttu riigikogu aseesimehe kohalt riigikogu lihtliikmeks taandudes kaotab Taavi Rõivas igakuisest sissetulekust üle 1000 euro. 

Riigikogu aseesimehe palgaks on riigikogu andmetel 4495 eurot ja 14 senti. Astudes parlamendi asespiikri kohalt tagasi ning asudes riigikogu lihtliikmeks, oleks Taavi Rõivase palgaks 3437 eurot ja 46 senti. Seega väheneb Rõivase sissetulek ligi 1057 eurot. Pole välistatud, et Rõivasest võib saada ka riigikogu Reformierakonna fraktsiooni aseesimees. Siis kaotaks ta oma praegusest sissetulekust 500 eurot. 

Endine peaminister ning riigikogu aseesimees Taavi Rõivas teatas eile Postimehe otsestuudios, et taandub skandaali tõttu riigikogu juhatusest, kuid jääb parlamenti. 

Eile tuli ilmsiks ahistamisskandaal Eesti äridelegatsiooni visiidi ajal 18.-27. septembril Singapuris ja Malaisias, millega seostatakse endist peaministrit ja praegust riigikogu aseesimeest Taavi Rõivast.

Rõivase mantlipärija valitakse ilmselt 23. oktoobril 

Riigikogu valib uue aseesimehe ülejärgmisel nädalal, 23. oktoobril, ütles Reformierakonna esimees Hanno Pevkur BNSile.

Vastavalt riigikogu kodukorrale kinnitab riigikogu juhatus järgmise nädala päevakorra eelneva nädala neljapäeval. Seega peaks juhatus uue nädala päevakorra vastavalt laekunud ettepanekutele ja kodukorrale kinnitama 19. oktoobril ning eeldatavasti võetakse aseesimehe valimine juba esmaspäevase istungi päevakorda.

Riigikogu kodukorra seadus ütleb, et kui riigikogu aseesimees astub tagasi omal soovil, teatab ta oma tagasiastumisest ja selle põhjustest riigikogu istungil. Tagasiastumise korral jätkavad riigikogu aseesimehed oma ülesannete täitmist kuni riigikogu uue esimehe või uute aseesimeeste valimiseni.

Riigikogu järgmine istung toimub esmaspäeval, 16. oktoobril, kui on päevakorras arupärimised ja vaba mikrofon, kuid selle rakendusosas võib ka erinevate teadetega üles astuda.

Kuidas arvutatakse palkasid riigikogus? 

Riigikogu liikme ametipalk on kõrgemate riigiteenijate kõrgeima palgamäära ja vastava koefitsiendi korrutis. Kõrgeim palgamäär on 5288 eurot ja 40 senti.

Indekseerides kõrgeima palgamäära ja korrutades selle koefitsiendiga, saame riigikogu liikme palga, mis on 3437 eurot ja 46 senti.

Riigikogu liige – 0,65 (3437,46 eurot)

Riigikogu komisjoni aseesimees ja fraktsiooni aseesimees – 0,75 (3966,3 eurot)

Riigikogu aseesimees, komisjoni esimees ja fraktsiooni esimees – 0,85 (4495,14 eurot)

Riigikogu esimees – 1 (5288,4 eurot)

Allikas: riigikogu palgaandmed 

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles