ERR: Narva koolist viidi õpilasi direktori poolt hääletama (4)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletamine. Illustreeriv foto.
Hääletamine. Illustreeriv foto. Foto: Liis Treimann

Lapsevanema sõnul viidi Narva täiskasvanute koolist õpilasi koolijuhi poolt hääletama.

Anonüümsust palunud lapsevanem rääkis ERRi raadiouudistele, kuidas kooli töötaja survestas tema last direktori poolt hääletama.

«Laps ütles, et meid viiakse autoga valimistele. Mina küsisin, et kuidas siis nii. «Jah nii,» vastas laps. Sellega tegeles vahetult kooli õppealajuhataja. Ta kutsus lapsi ühekaupa koridori ja tegi ettepaneku hääletada koolidirektori poolt,» rääkis lapsevanem ERRile.

«Otsene agitatsioon toimus koolis kahe nädala jooksul. Laps ei tahtnud sellepärast isegi kooli minna, sest iga tunni alguses räägiti, kelle poolt peab konkreetselt hääletama. Lapsed jagati gruppidesse ja viidi autoga elukohajärgsesse valimisjaoskonda. Lapsi sõidutati jaoskondadesse terve päeva jooksul ja nad hääletasid koolidirektori poolt,» rääkis lapsevanem.

Lapsevanema sõnul põhjendati koolijuhi poolt hääletamise vajalikkust murega kooli tuleviku pärast.

Narva täiskasvanute kooli direktori kohusetäitja Jelena Kavruse jaoks tulid lapsevanema väited täieliku üllatusena. Ta väitis, et isegi ei tea millestki sellisest. «See pole saladus, et ma kandideerin valimistel, aga et organiseeritult. No lõpetage. Ma isegi ei aima, kes pedagoogidest võis lapsi minu poolt hääletama viia,» kommenteeris Kavrus ERRile.

Narva kolledži direktor Kristina Kallas kirjutas sotsiaalmeedias,  kuidas Narva kooliõpilastele pakuti häälte eest rahalist tasu.

«Must teisipäev Narvas. Volikogu liige ja mõjukas kohalik Keskerakondlane veab bussidega koolilapsi enda juhitavasse munitsipaalasutusse ekskursioonile. Õpetajad veavad autodega (et ei paistaks liiga silma) õpilasi valimisjaokskondadesse,» kirjutas Kallas sotsiaalmeedias.

«Valimisjaoskonna juht peab häält tõstma, et valijad ei pildistaks oma hääletussedeleid. Tõendatud õige numbri kirjapanemise eest saab 10 eurot. Juhid koguvad alluvatelt allkirju kinnitusega, et hääletavad juhi poolt. Teistest, võib-olla süütutest, aga siiski ebaeetilistest tegudest, ei hakka isegi rääkima,» jätkas Kallas.

Kallas võrdleb kogu sündmuseahelat valimistega Ukrainas. «Aga ei, see kõik ei toimu Ukrainas, see toimub minu riigis,» kirjutas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles