GRAAFIK: E-hääletajad purustasid valimiste rekordi (11)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KOV volikogu valimised - eelhääletamine
KOV volikogu valimised - eelhääletamine Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Täna pärastlõunal sündis kohalike valimiste e-hääletuse rekord. Kella 16.15 seisuga oli elektrooniliselt hääletanud 133 745 inimest, eelhääletus kestab aga 11. oktoobrini. 

Kella 16.15 seisuga oli elektrooniliselt hääletanud 133 745 inimest, purustades varasemate kohalike omavalitsuste volikogude valimiste e-hääletuse rekordi. Nimelt oli 2013. aasta kohalikel valimistel loetud e-hääli kokku 133 662. Samas võib nüüd loota veelgi suuremat numbrit, kuna tänavustel kohalikel valimistel on võimalik e-hääletada veel ühe päeva jagu.

Esmaspäeva õhtu kella 20 seisuga oli kohalike omavalitsuste volikogude valimistel oma hääle andnud 167 359 inimest (15,2% valijate üldarvust), valimisjaoskonnas oli hääletanuid kokku 53 423. Nelja aasta eest toimunud kohalikel valimistel oli sama ajaga oma hääle andnud 121 443 valijat, mis moodustas 11,2% valijate üldarvust. Valimisjaoskondades täna eelhääletanud inimeste arv selgub õhtuks. 

Kõigis jaoskondades on võimalik eelhääletada veel 10. ja 11. oktoobril kell 12-20. Hääletada saab nii elukohajärgses valimisjaoskonnas kui ka väljaspool elukohta hääletamist korraldavas jaoskonnas.

Elektrooniliselt saab hääletada aadressil www.valimised.ee kuni 11. oktoobri kella 18-ni. Soovi korral võib interneti teel antud häält muuta, hääletades uuesti elektrooniliselt või eelhääletamise päevadel jaoskonnas.

Valimispäeval, 15. oktoobril häält muuta ei saa ning hääletada saab ainult oma elukohajärgses valimisjaoskonnas.

Viis põhjust, miks rohkem inimesi hääletab 

Viie esimese päevaga on hääletanud rohkem inimesi, kui neli aastat tagasi samal ajal. Vabariigi valimiskomisjon toob Postimehele välja mõned põhjused, mis võivad tänavust head häältesaaki mõjutada. 

  • Maakonnakeskustes hääletamine suuremates linnades toimus kaubanduskeskustes, mis andis valijale väga mugava võimaluse oma otsus ära teha. 
  • Kuna tegemist on ühinemisvalimistega ja valimistest on seetõttu veelgi enam räägitud, on inimesed ilmselt ka teadlikumad.  
  • Paljud e-hääletajad on juba oma valiku teinud.   
  • Samas näitab aktiivsust ikkagi lõplik hääletajate number, mis selgub pühapäeva õhtuks. Siis on ka teada, kas valimistest osavõtt on kõrgem või kasutavad inimesed rohkem eelhääletamise võimalust ning seetõttu on väiksem osavõtt valimispäeval. 
  • Valijate nimekirjas on üle 24 000 noore ehk 16-17-aastase, kuid seda, kas nende osalemine on osavõttu tõstnud ei saa veel öelda, kuna puudub statistika, kui paljud neist on valimistel osalenud.

VALIMISED ARVUDES

Kandidaate: 11 804

Eelhääletanuid 9. oktoobri seisuga: 15,2 % (167 359)

Hääletusõiguslikke inimesi kokku: 1 101 641

Neist 16- ja 17-aastaseid: 24 153 (seisuga 1. jaanuar 2017)

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles