Valimiste valvur: Pärnu haigla juht teeb alluvatele valimispropagandat (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sule.
Urmas Sule. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Valimiste valvur Alari Rammo kirjutas sotsiaalmeedias, et Pärnu haigla juht Urmas Sule teeb oma alluvatele valimispropagandat. Sama tegevat Narva haigla juht.

„Ei, arstid on põhjalikud: Narva haigla juht võtvat alluvatelt allkirja, kuidas hääletada; Pärnu oma käib osakondade kaupa töötajad läbi,” sedastas Rammo oma Twitteri kontol.

Postimehele saadetud vihje kohaselt teeb Pärnu haigla juht Urmas Sule valimispropagandat haiglas kõikides osakondades enda ja töötajate tööajast, kutsudes kokku koosoleku igas osakonnas. „Koosolekutel selgitab Sule, miks tema valimine on haiglale kasulik. Samuti kostitatakse valmisnänni ja propagandamaterjaliga,” kirjutas vihje saatja.

Rammo sõnade kohaselt peab inimestel olema vabadus valida seda, keda nad soovivad. „Nad ei tohi tunda, et nende töökoht oleks valimiste pärast ohus,” ütles ta. „Kahjuks kipub olema nii, et paljudes omavalitsustes on koolide, lasteaedade ja muude asutuste juhid osa kohaliku võimu vereringest ja kipuvad volikogudesse kandideerima ning lähevad valimispropaganda tegemisel üle hea tava piiri.”

Valimiste valvur lisas, et samuti ei tohiks kandidaat kasutada valimisreklaamiks tööandja ressursse.

Rammo märkis, et seesuguste rikkumiste kohta on valimiste valvuritele tulnud mitu vihjet. Valvuri väitel tahavad vihjete saatjad oma töökohal edasi töötada, seetõttu paluvad nad pea erandita anonüümsust. „Õnneks on siiski vilepuhujaid, kelle suu läbi sellised asjad avalikkuse ette jõuavad,” tõdes ta. 

Parasjagu haigla koosolekul olnud Sulele tuli ajakirjaniku kõne üllatusena. "Minul on toimunud eri koosolekud, need kõik on registreeritud," lausus ta. 

"Mis ma sellise jutu peale ütlen?" sõnas Sule. "No loomulikult inimesed teavad, et ma kandideerin, see on arusaadav. Meil on toimunud koosolekud, kus saadakse kokku ja räägitakse oma valimisprogrammidest, nii nagu kõigil teistelgi."

Sule ei näe niisugustes jutuajamistes probleemi. "No mõelge loogiliselt: kui teie töötate Pärnu Postimehes ja suhtlete oma töötajatega, pole teie toimetusel võimalik seda ära keelata," lausus Pärnu haigla juht. "Peale minu kandideerib Pärnu haiglast teisigi ja olen absoluutselt kindel, et nemadki suhtlevad oma kolleegidega. See on kõigis teistes ametiasutustes samamoodi."

"Ma julgen isegi väita, et kui minister kusagil kandideerib, teavad selle ministeeriumi töötajad, et ta kandideerib ja miks ta kandideerib," lisas Sule. "Ma ei näe küll, et ma kandidaatidest kuidagi eristuksin."

Haiglajuht rõhutas, et haiglas on paika pandud kord, mille kohaselt ei tohi kohalikud valimised mingilgi moel ravitegevust segada. "Ja seda see (koosolekute korraldamine) kindlasti ei tee," kinnitas Sule. 

Pärnu haigla anestesioloog Karmen Koppel ütles Pärnu Postimehele, et tema ei ole Sule haiglas tehtava valimispropagandaga kokku puutunud. „Kuid ma ei saa ka eitada, et ta võib siin inimestele oma kandideerimise kohta infot jagada,” nentis ta.

Head lugejad, kui teate sobimatust valimispropagandast, andke sellest teada meiliaadressil vihje@parnupostimees.ee!

KOMMENTAAR

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo juht Mati Ombler:

"Karistusseadustiku alusel rikutakse valimisavabadust, kui inimesel takistatakse valida või olla valitud, samuti vara või muu soodustuse lubamise või andmise eest eesmärgiga mõjutada teda mitte teostama oma valimis- või hääletamisõigust või teostama seda teatud valiku kasuks. Samuti rikutakse valimisvabadust, kui inimesi mõjutatakse kasutades oma ametiseisundit, vägivalda, pettust või sõltuvust süüteo toimepanijast. Aktiivne valimisagitatsioon aga ei ole keelatud.

Politsei suhtub häälte ostmise vihjetesse tõsiselt. Valimiskandidaatidel on oluline mõista, et ebaausatele põhimõtetele rajatud tegevus volikogusse saamise nimel toodab ebaausust ega suurenda omavalitsuste usaldusväärsust. Iga kandidaat peab mõistma, et ausate valimistega anname eeskuju nooremale generatsioonile ja valijatele ning seetõttu peab hoolega läbi mõtlema, kuidas teha oma valimisagitatsiooni ausalt ja eetiliselt."

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles