Valvurite põhikriitika pälvis oravate paroodiaklipp

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanitõmmis Reformierakonna paroodiavideost.
Ekraanitõmmis Reformierakonna paroodiavideost. Foto: Ekraanitõmmis videost.

Hea valimistava valvurite «autahvlil» troonis eelmisel korral mäekõrguselt Reformierakonna valimiskampaania ning seda Keskerakonna reklaame parodeeriva ja meelevaldselt kokku monteeritud klipiga.

Valimisvalvurite hinnangul võinuks oravapartei läinud nädalal kogu autahvli enda alla võtta. Reformierakond tuli välja Keskerakonna tegematajätmisi loetleva videoga ning plakatiga, kus kutsutakse enda poolt valima eestikeelset valijat. Keit Pentus-Rosimannus avaldas lisaks reklaamvideo, kus rõhub ebastabiilsele olukorrale maailmas ja viitab tuumakatsetustele Korea poolsaarel.

«Kui juba Jaak Madison manitseb rahvuse kaardi liigse ekspluateerimise eest, siis see võiks olla küll märk, et midagi tõsist on lahti,» hindas Tarmo Jüristo. «Kahtlustan, et Reformierakonna valikute taga on kaine ja küüniline kalkulatsioon, mille järgi praegune räige, hirmu külvamisel ja rahvuslikul vastandamisel põhinev kampaania toob neile eestlaste poolelt rohkem hääli juurde, kui nad venekeelsete valijate arvelt kaotavad.»

«Eesti valijate eksistentsiaalsetele hirmudele rõhumine. Ühesõnaga ballaad vanal tuttaval viisil «venelased tulevad»,» lisas Tõnis Saarts. «Enamik kõlanud temaatikast ei seostu kuidagi kohalike esinduskogude pädevusega ning videotes on ka laiu üldistusi ja kontrollimist vajavaid fakte.»

Teise koha pälvis Põltsamaa ühisgümnaasiumis tundide ajal peetud poliitikadebatt, millele järgnes valimisnänni jagamine vahetundides. Haridus- ja teadusministeeriumi printsiibid sätestavad, et kool on eelkõige õppimise koht, mistõttu palusid noored valimisvalvurid tungivalt vähemalt laadaosa koolis ära jätta. Sellele aga ei reageeritud.

«Haridusministeeriumi hea tava palub koolidel korraldada debatte pärast tunde ning nii, et need pole õpilastele kohustuslikud. Põltsamaal leiti, et vaid debatist ei piisa – õppurid sattusid lõunasöögile minnes poliitikute pastakarahe alla,» märkis Heliis Nemsitsveridze.

Kolmandale kohale jäid Lasnamäel jagatud lendlehed «kogu tõde Savisaarest». Paljude Lasnamäe elanike postkasti leidis hiljuti tee venekeelne lendleht, mis loetles pikaaegse linnapea Edgar Savisaare miinused. Tema kaaslasi nimetati oligarhideks ja sulideks, hoiatati tasuta ühistranspordi kadumise eest ning kuigi ühegi erakonna sümboolikat lendleht ei kanna, kiideti sellel Keskerakonna teeneid.

«Valimisreklaam peab olema isikustatud. See välistab üldjuhul räige valetamise ja mustamise, sest annab võimaluse valetaja vajadusel kohtusse kaevata,» hindas Marek Reinaas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles