Võrus pürib linnapeaks kriminaalkorras karistatud tippajakirjanik (6)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM9:RAAMAT:TALLINN, EESTI,27AUG09.
Vaba
TLNPM9:RAAMAT:TALLINN, EESTI,27AUG09. Vaba Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

Endine tippajakirjanik Inno Tähismaa on viimased kuus kuud ennast esitlenud kui Võru linnapeakandidaati, kuid linnapeaks ta seaduse silmis ei kõlba.

2001. ja 2003. aastal Bonnieri ajakirjandusauhinna konkurentsis olnud Inno Tähismaa tunnistas, et teda on kriminaalkorras karistatud perekonna ja alaealise vastu süüteo toime panemise eest.

Tähismaale määratud ühe aasta ja kuue kuu pikkune vangistus asendati 545 tunni üldkasuliku tööga, mille tegemise tähtajaks määrati kaks aastat.

«ÜKT saab mul tehtud järgmise aasta alguses,» ütles Tähismaa.

Tähismaa väitis, et pole kohaliku omavalitsuse korralduse seadusele tähelepanu pööranud ja enda esitlemises linnapeakandidaadina probleemi ei näe.

«See, et esinumbrit peetakse linnapeakandidaadiks, on nagu rahva poolt kasutusele võetud termin,» ütles Tähismaa. 

Tema sõnul on valimisliidus «Võru eest» ka teisi inimesi, kes oleks valmis linnapea vastutust enda peale võtma. «Praegu on käimas kohalike omavalitsuste valimised ja volikokku saavad kandideerida kõik, kes on sisse registreeritud omavalitsusse ja kes pole praegu trellide taga. Ja mina lähtun nagu sellest,» ütles Tähismaa. 

«Ma olen esinumber praegu, aga seda käsitletakse ka nagu linnapeakandidaati,» rääkis Tähismaa. Tema tekkinud olukorras probleemi ei näe.

«Seda ei tea iial, mida volikogu otsustab. Minu eelistus oleks ka see, et linnapea valitakse konkursi korras,» rääkis Tähismaa ja lisas, et kõigist linnapeakandidaatidest ju niikuinii linnapead ei saa.

«See et esinumbrit peetakse linnapeakandidaadiks on ju käibefraas ja ei maksa  mitte midagi,» ütles Tähismaa. Tema sõnul tähendab linnapeakandidaadi termin rahvasuus pigem seda, et kes võtab sõna erakonna või valimisliidu eest.

«Kui peaks see ime juhtuma, et tehakse ettepanek linnapeaks hakata, siis ma ei saa hakata ja meil nimekirjas on teisigi, kes selle ülesande enda peale saaks võtta,» ütles Tähismaa.

Kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse järgi ei saa vallavanemaks või linnapeaks valida ja kinnitada isikut, kellel on karistatus tahtlikult toimepandud kuriteo eest.

Inno Tähismaale esitatud süüdistus seiseneb selles, et tema lapsevanemana on kuritahtlikult ja teadvalt kõrvale hoidnud temalt välja mõistetud igakuise elatise maksmisest oma alaealise lapse ülalpidamiseks.

Foto: riigiteataja.ee
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles