Liidust lahkujad süüdistavad Jüri Mõisa Savisaare ära kasutamises (2)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Savisaare ja Tegusa Tallinna liidust lahkunud Feija Räim, Marina Korlinia ja Andres-Marius Rosenblatt selgitasid Stolitsas avaldatud avalikus kirjas valimisliidust lahkumise põhjuseid – Jüri Mõis lükkas nende väited ümber.

«Meie, Keskerakonna liikmed, lahkudes Savisaare ja Tegusa Tallinna valimisliidust, peame oluliseks teavitada avalikkust lahkumise põhjustest. Savisaare liidu loomise idee oli keskerakondlaste toetamine. Praegu on aga selgunud, et see ühendus on loodud Olga Ivanova ja teatud ringi oligarhide isiklike huvide realiseerimiseks,» seisis kirjas. 

Esimeseks häirekellaks oli nende sõnul Tegusa Tallinnaga ühinemine. Valimisliidust lahkunute sõnul ühist programmi välja ei töötatud, kuid kandidaadid lähevad koos valimistele. Räime, Korlinia ja Rosenblatti sõnul ütlesid Tegusat Tallinna toetavad inimesed otse välja, et Edgari häältega saab linna volikokku 6–7 ärimeest.

Nende sõnul läks Jüri Mõis veel kaugemale ja teatas läbirääkimistel valimisliiduga Vaba Tallinna Kodanik 40 000st Lasnamäe lolli häälest, kes hääletavad Edgari poolt ja võimaldavad tal viia volikokku oma inimesi. Mõis ütles valimisliidust lahkunud poliitikute sõnul ka, et Savisaarele annavad hääle need valijad, keda ei huvita ühiskonna areng. Lisaks olevat Mõis Paide arvamusfestivalil pealinna tasuta ühistransporti nimetanud «mõttetuks».

«Viimaseks piisaks sai meile plaan mustata Keskerakonda ja selle liidreid. Ivanova otsis vabatahtlikke, kes pidid kirjutama alla taolistele lugudele,» laususid Räim, Korlinia ja Rosenblatt. 

Poliitikute sõnul tuli välja, et Mõisa ja Ivanova nimekirja peamine vaenlane ei ole mitte reformierakond ega EKRE ja isegi mitte IRL ja kogu kampaania on üles ehitatud soovile parasiteerida Keskerakonna häältel ja mingist toetusest pole juttugi.

«Me osutusime aktsiooni osalisteks, mis peitus Savisaare nime taha ja mille eesmärk on viia võimule ärimehed ja nende käsilased. Sellises olukorras me ei näinud muud võimalust kui loobuda kandideerimisest. Savisaare nimeline liit on samasugune pettus, nagu valimisreklaamid, mis on Keskerakonna värvides,» seisis kirjas. 

Ettevõtja ja poliitik Jüri Mõis vastas Savisaare ja Tegusa Tallinna liidust lahkunud poliitikute kirja kommenteerides, et tema ei tea, kust need väited võetud on.

Mõisa sõnul rääkis ta valimisliiduga Vaba Tallinna Kodanik tõesti sellel teemal, et valijaid võib grupeerida igasuguselt, kuid 40 000 lollist Lasnamäe häälest ei ole ta rääkinud. «Savisaare valijad, me eeldame, et on tavaliselt sellised, kes tahaksid rohkem saada nii-öelda nagu tasuta teenuseid, prügivedu ja bussisõitu ja ma arvan ikka alati, et valija on ikka tark,» selgitas Mõis.

Samuti ei nõustunud ettevõtja väidetega, mille kohaselt rääkis ta Paide arvamusfestivalil sellest, kui mõttetu on tasuta ühistransport. Mõisa sõnul ütles ta Paides just vastupidist. «Ma olen üllatusega kohtunud nii paljude inimestega, kellel on siin nii nii oluline küsimus see ühistransport, ma ei oleks isegi arvanud, et see nii on,» lausus ta.

Mõisa sõnul on alusetute väidete taga lihtsalt valimiskampaania. «Rosenblatt oli tore naeruse suuga poiss, alati ütles mulle ka tere, ühel päeval hakkas aga tuld ja tõrva tulema,» kirjeldas poliitik. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles