Arto Aas: Tallinna linnavalitsus manipuleerib valimistega

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arto Aas
Arto Aas Foto: Liis Treimann

Pirital kandideeriva reformierakondlasest riigikogu liikme Arto Aasa hinnangul kuritarvitab Keskerakond monopoolset võimutäiust Tallinna linnavalitsuses.

«Linnavalitsuse poolt kinnitatud eelvalimiste valimisjaoskondade nimekirjast selgub, et kui Lasnamäel on eelvalimiste ajal avatud lausa kolm valimisjaoskonda, siis Pirita linnaosas mitte ühtegi,» ütles Aas.

«Pole saladus, et Pirital on Keskerakonna toetajate hulk kõige väiksem. On aga lubamatu, et linnavõim lähtub valimisjaoskondade määramisel parteilistest eelistustest. Sisuliselt on Pirita inimestelt võetud 5.–8. oktoobril võimalus oma valimisringkonnas hääletamas käia, mis pärsib kindlasti valimisaktiivsust. Samal ajal kulutab linnavalitsus raha kakskeelsete valimisreklaamide peale, mis tekitab küsimuse, kas nad ei tea, mis on Eestis kehtiv riigikeel,» lausus riigikogu liige.

«Kokkuvõttes näitavad mõlemad juhtumid, et Keskerakond kasutab jätkuvalt Tallinna administratiivseid ressursse oma partei kitsastes huvides,» väitis Aas.

Riigi valimisteenistuse juht Priit Vinkel ütles, et asjad pole siiski päris nii, nagu Aas väidab. «Seda, milline valimisjaoskond maakonnakeskuses eelhääletamiseks avatakse, otsustab maakonna valimisjuht. Tallinnas teeb selle linna valimisjuht, kelleks on Tallinna linnasekretär Toomas Sepp. See ei ole kindlasti linnavalitsuse otsus. Selle otsustab valimisjuht, arvestades varasematest valimistest osavõttu,» selgitas Vinkel.

«Need neli päeva, 5.–8. oktoobrini, on maakonnakeskuste eelvalimiste jaoskonnad ju avatud kõikidele. See ei ole nii, et ainult vastava linnaosa elanikud saavad seal hääletada. Nendes jaoskondades võivad hääletada kõik Eesti elanikud. Selle tõttu ongi need valimisjaoskonnad välja valitud käidavuse järgi. Tallinnas on need Kesklinnas, Mustamäel ja tõepoolest ka Lasnamäel, sest seal käib palju inimesi. Esmaspäevast, 9. oktoobrist kuni kolmapäeva, 11. oktoobrini toimub eelhääletamine kõikides valimisjaoskondades. Pirital on viis valimisjaoskonda,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles