Pevkur ja Ratas süüdistavad üksteist valimiseelses punktikorjamises (2)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest

Kui Reformierakonna esimees Hanno Pevkur nimetab ID-kaardi turvariski avalikustamist ülepingutatuks ja Keskerakonna punktivõtmiseks, siis Jüri Ratas näeb olukorda teistpidi.

Hanno Pevkur nimetas ID-kaardi turvariski valitsusepoolset käsitlemist ülepingutatuks. «Ma ei mõista hukka seda, et avalikkust teavitati välismaiste teadlaste hoiatusest. Nii on ka varem tehtud. Kuid fookus, sõnastus, jutupunktid ja ebaproportsionaalselt kõva häirekella löömine lausa peaministri tasemel olid selgelt valed, paigast ära ja ülepingutatud,» kirjutas Pevkur.  Ta esitas hüpoteesi, et ehk on tegemist valimiseelse poliitilise punktivõtmisega. «Keskerakonna e-valimiste ja e-riigi vastane poliitika ei ole ju kellelegi saladus.»

Tema hinnangul tegi Eesti valitsus oma väljaastumisega oma riigi kogu maailma ees lolliks.

"Piltlikult öeldes näidati maailmas laialt kasutatava automargi suunatule defekti katastroofina, mis puudutab justkui ainult Eestis sõitvad autosid ja mistõttu tuleb kõik masinad nüüd liiklusest maha võtta. Tuletan meelde - teoreetiline turvaoht avastati kokku ca miljardilt kiipkaardilt (Eestis neist 750 000), mida kasutavad kümned riigid üle maailma," kirjutas Pevkur.

Peaminister ei jäänud vastust võlgu ning pöördus tänasel valitsuse pressikonverentsil ja sotsiaalmeedias avalikult Hanno Pevkuri poole.  

«Hanno, pöördun Sinu kui Riigikogu liikme ja endise ministri poole siira palvega hoiduda teema politiseerimisest ja vandenõuteooriate levitamisest.»

 «Riigis on valdkondi, kus tuleb seista vastu kiusatusele koguda odavaid poliitilisi plusspunkte. Elus on olukordi, kus tuleb suuta jääda riigimehelikuks. Eestimaalaste usaldus meie e-riigi vastu ja selle turvalisuse tagamine on üks neist. Need sõnad ei kuulu mulle, vaid Pevkurile endale, » ütles Ratas.

Peaministrit kaitses ka erakonnakaaslane Kadri Simson. Tema hinnangul on Reformierakonna esimehe Hanno Penkuri süüdistused, justkui oleks peaminister Jüri Ratas ID-kaartide probleeme avalikkuse ette tuues kahjustanud Eesti mainet, absurdsed.

Simsoni sõnul keskendub tänane valitsus tõstatunud probleemile parima lahenduse leidmisele ning Eesti inimestele parimate turvaliste lahenduste pakkumisele. «Peaminister Ratas on e-valimiste kohta öelnud vaid seda, et nende läbiviimise otsus on Vabariigi Valimiskomisjoni langetada, kes peab otsuse tegemisel tuginema spetsialistide arvamusele.»

ID-kaardi teoreetilise turvariski kajastamise teemal võttis sotsiaalmeedias sõna ka Pevkuri erakonnakaaslane Jürgen Ligi:

«Ratas oli kahtlemata täiesti siiras, kui võttis ühe võõramaal toodetud kiibi teemal korraldada Eesti peaministri pressikonverentsi ja teatas, et teoreetiline oht on reaalne. Sama siiralt jääb ta nüüd küllap korraldama pressikonverentse riskikahtlustega toiduainete ja turvapatjade, ehitusmaterjalide ja mänguasjade, kemikaalide ja tekstiilide teemal. Ja Kadri Simson ütleb Foorumis sama hoolivalt, et kôik kemikaalid, toiduained, autod jms tuleb ära keelata, pole siin mingit juttu, et teisi tohib kasutada.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles