Tartu volikokku ihkab 367 kandidaati

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile lõppes kohalike omavalitsuste valimiste kandidaatide registreerimiseks esitamine.
Nimekirja esitavad Vasakpartei ja Keskerakond.
Pildil vasakult: Tartu linnavalitsuse õigusteenistuse juhataja Anneli Apuhtin, linnasekretär Jüri Mölder, Vasakpartei esindaja Viivi-Helbe Peljuhhovska ning Keskerakonna esindajad Triin Lukk ja Artjom Suvorov.
ma/Foto MARGUS ANSU TARTU POSTIMEES
Eile lõppes kohalike omavalitsuste valimiste kandidaatide registreerimiseks esitamine. Nimekirja esitavad Vasakpartei ja Keskerakond. Pildil vasakult: Tartu linnavalitsuse õigusteenistuse juhataja Anneli Apuhtin, linnasekretär Jüri Mölder, Vasakpartei esindaja Viivi-Helbe Peljuhhovska ning Keskerakonna esindajad Triin Lukk ja Artjom Suvorov. ma/Foto MARGUS ANSU TARTU POSTIMEES Foto: Margus Ansu

​Eile õhtul kella kuueni sai kohalike volikogude kandidaate registreerimiseks esitada, see tähendas Tartu valimiskomisjonile tihedat tööd, sest suurem osa dokumente toodi või saadeti viimastel päevadel.

Kõige pikema nimekirjaga lähevad välja eelmiste valimiste võitja Reformierakond ja koalitsioonikaaslane Sotsiaaldemokraatlik Erakond, neil mõlemal oli esitada 72 kandidaadiga nimekiri.

Nagu sotsiaaldemokraadid rõhutasid, kasutati tõmbluku põhimõtet: mehi ja naisi on pooleks. Sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Jarno Laur sõnas, et ta ei tahaks ennustada, mitu kohta valimistel tuleb.

Praegune linnapea ja Reformierakonna esinumber Urmas Klaas ütles, et neil on nimekirjas enamasti erakonna liikmeid, aga on ka neid, kes jagavad nende maailmavaadet.

Klaasi sõnul rahuldaks tulemus, kui uues volikogus oleks kohti sama palju kui praegu. Ainuvõimu ta ei ihkagi. «Ühe erakonna ainuvõim ei ole hea, näeme, kuhu see Tallinnas on viinud,» põhjendas ta.

Keskerakond on väljas 60 kandidaadiga, nende esindaja, praegune abilinnapea Artjom Suvorov sõnas, et eesmärk on võit. «Võit on see, kui volikogus saame paar-kolm kohta juurde,» ütles Suvorov.

EKRE esitas 52 kandidaati. «Rahuldav koht on kolmas, teine koht on veel parem. Numbrit kohe ei ütle,» kommenteeris ootusi EKRE linnapeakandidaat Indrek Särg.

Neil valimistel tähelepanu keskpunktis püsiv IRL esitas registreerimiseks 28 kandidaati. «Sellega saaksime võita enamuse,» ütles erakonna liige Argo Annuk. «Läheme tegema väga head tulemust, valimisi võitma,» lisas piirkonna juht Peeter Laurson. «Ilmselt kui ei usuks, ei läheks valimistele. Kaotama ei lähe ju keegi,» kommenteeris skeptilisi ennustusi Jaak Nigul.

Valimisliit Tartu Heaks sooviks linnapeakandidaat Jüri Kõre sõnade järgi uues volikogus võita kümme-üksteist kohta.

Valimisliit Tartu Eest, kelle kampaaniasõnumi keskmes on uus multihall, pani välja 15 nime. «Arvan, et piisab, enamasti valimiste võitja saabki umbes 15 kohta volikokku. Seetõttu peaks piisama,» ütles liidu üks loojaid Teele Arak.

Ka sel korral proovib volikokku pääseda Vasakpartei. Uus üritaja on valimisliit Südamega Tartu. Üksikkandidaate on seekord neli.

Homme õhtuni on aega esitatud dokumentides vigu parandada. Kandidaatide re­­gistreerimine peab reeglite järgi olema tehtud hiljemalt pühapäeval.

Uus volikogu

Uues Tartu volikogus, mis korraldab ka senise Tähtvere valla elu, on 49 kohta. Tartu valimiskomisjonile esitati registreerimiseks 367 kandidaati.

Volikogusse kandideerib viis erakonda

Sotsiaaldemokraatlik Erakond 72

Reformierakond 72

EKRE 52

IRL 28

Keskerakond 60

Vasakpartei 4

Kolm valimisliitu

Tartu Eest   15

Tartu Heaks 34

Südamega Tartu 26

Neli üksikkandidaati

Silver Kuusik (33)

Kristjan Siim (35)

Lauro Kõnd (54)

Arti Sutt (47)

Tartu Postimees seadis end valimiste lainele

Samal ajal kandidaatide registreerimise lõppemisega häälestas Tartu Postimehe toimetus end valimiste lainele. Ees seisab tähendusrikas aeg, mil kohaliku elu tulevikku puudutavad küsimused saavad leheveergudel suuremat tähelepanu.

Toimetus vaagis pikalt, kas panna tasakaalu ja erapooletuse huvides arvamuslehekülg valimistele eelnevateks nädalateks kandidaatide kirjutistele lukku. Otsustasime seda mitte teha. Lähtume põhimõttest, et poliitikute vääramatu kohus on valijatega suhelda ning ajaleht peab neile seejuures jõudumööda abiks olema.

Lühidalt: erakondade ja valimisliitude esindajate mõtteavaldused – eeldusel, et neis tõepoolest mõni sisuline mõte peitub – on meie arvamustoimetaja postkasti ikka teretulnud. Küll aga jätab toimetus endale õiguse oma parema äranägemise järgi kirjutisi sisukuse alusel kaaluda ning kavatseme hoolega jälgida, et arvamuspaat ühele või teisele poole liialt kreeni ei kisuks.

Lisaks sellele, et hoiame jõudumööda kätt pulsil valdades toimuval, alustame juba täna intervjuude sarja, milles usutleme Tartus esindatud nimekirjade esinumbreid. Ka püüame nimekirjade programmilisi lubadusi ning tõekspidamisi kõrvutades luua valijatele kõnekaid võrdlusmomente.

Jälgime võimalikke muutusi kohaliku valijaskonna valimiseelistustes ning korraldame koostöös Kuku raadioga oktoobris Tartu linnapeakandidaatide avaliku debati.

Asjalikku ja ausat kampaaniaperioodi! 

RANNAR RABA, peatoimetaja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles