Tarand: parteilased tegelevad presidendiküsimusega paketi meetodil

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi vastuvõtt - Europarlamendi saadik Indrek Tarand abikaasa Kadi Tarandiga
Presidendi vastuvõtt - Europarlamendi saadik Indrek Tarand abikaasa Kadi Tarandiga Foto: Liis Treimann

Eurosaadiku Indrek Tarandi hinnangul on täiesti võimalik erakonnavälise kandidaadi tõus presidendiks, sest parteilased tegelevad presidendiküsimusega nn paketi meetodil.

«Sellesse veskisse on visatud nii Eesti Panga presidendi, riigikontrolöri, tulevase Euroopa Komisjoni voliniku koht, aga ka palju muud,» sõnas Tarand. «Isegi Euroopa Komisjoni Tallinna esinduse juhi amet on parteilises maailmapildis sellesse segatud ning see mäng on kõrvaltvaatajale sama arusaamatu nagu kriket maailma elanikkonna enamusele.»

Tarandi sõnul ei saa sestap välistada võimalust, et kõikide soovis teistele mänguritele ära teha, tekkib ootamatult patiseis ja siis urisetakse end vormeli juurde «olgu, sina ei saa seda ja meie ei saa seda, aga lepime siis kokku, et meie kumbki ei saa ka seda».

«Niisugune üliväike teoreetiline võimalus on olemas parteidevälise kandidaadi tekkeks. Kuid juba lähipäevil toimub esimene vaatus Eesti Panga asepresidentide ametisse nimetamisel EP nõukogus ja selle pinnalt saame tuletada edasisi parteilisi samme üsna hästi,» hindas ta.

Tarand lisas, et praegu on kandideerimisest teatanud vaid Toomas Hendrik Ilves, kuid tema on ka varem öelnud, et on ainult üks põhjus, miks Ilvese peaks uuesti ametisse valima - riigi rahanduslik ressurss. 

«Nimelt pole 57-aastast meest ja 45-aastast naist mõtet riiklikule pensionile saata,» sõnas Tarand. «Parem on, kui nad sama raha eest ka tööülesandeid täidavad.»

Tarand avaldas lootust, et kandidaate esitatakse veel, sest üksainus kandidaat  viitab rohkem «juhitavale demokraatiale».

«Kui minu teha oleks, prooviksin esitada Liia Hänni. Ja kindlasti hääletaksin selles duellis ka Liia poolt,» toonitas ta.

Postimees.ee lugejad pakkusid presidendikandidaadiks ka Tarandit.

«Inimestel tuleb ikka ja jälle häid mõtteid. Oskus neid kuulata, ära tunda ja nendega kaasa minna on poliitikas väga oluline. Sama oluline kui ära tunda halbu mõtteid ja nendega mitte kaasa minna,» lisas ta.

Kas Tarand oleks ka valmis presidendiks kandideerima, jättis ta praegu lahtiseks, öeldes, et seda võiks arutada alles siis, kui niisugune ettepanek tehtaks.

«Samas me kõik teame, et Eesti erakonnad pigem otsivad oma «pikkadelt pinkidelt» mõne enam-vähem kirjaoskaja parteilase ning koonduvad «veelgi tihedamalt» tema ümber, selmet arutleda Eesti Vabariigi tarbeks otstarbekamate variantide üle,» sõnas ta.

Kui aga oleks teistmoodi valimissüsteem, mis kodanike tahet otseselt arvestaks, siis oleks Tarand valmis kandideerimist kaaluma.

«Kuid mida pole, seda pole,» ütles ta. «Praeguse korra puhul tasub ka ehk silmas pidada, et president Ilves on seda ametit kirjeldanud kui väga vähese võimu ja niruse palgaga kohta, mida ei saa ju ihaldusväärseks pidada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles