Fotod: EKRE ja Reformierakond käisid oma kandidaate valimiskomisjonile esitamas

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuna homme, 40. päeval enne valimispäeva lõpeb kandidaatide registreerimiseks esitamine, käisid erinevad poliitilised jõud juba täna oma kandidaate Tallinna volikokku pürgimiseks linna valimiskomisjonile esitamas.

Esimesena käis oma nimekirja esitamas Reformierakonna delegatsioon eesotsas riigikogu liikme ja linnapea kandidaadi Kristen Michaliga. Poole tunni pärast oli linnavalitsuse hoones kohal Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ja nende nimekirja esinumber ning linnapeakandidaat Martin Helme. Seejärel oli kord Savisaare Valimisliidu ja Tegusa Tallinna käes, keda esindasid Olga Ivanova, Urmas Sõõrumaa ning Jüri Mõis.

Juba 143 valimisliitu

Kohaliku omavalitsuse volikogude valimisteks on tänase seisuga üle Eesti registreerimiseks esitatud 143 valimisliitu. 

«Valimisliitude number ei pruugi olla lõplik, sest kui näiteks valimisliidu nimekirja ühegi kandidaadi nimega ei sisustata, siis valimisliitu ka ei registreerita,» sõnas riigi valimisteenistuse juht Priit Vinkel.

Neli aastat tagasi osales kohalikel valimistel 292 valimisliitu. «Arvu vähenemine on igati loogiline, sest 215st omavalitsusest on järgi jäänud 79,» kommenteeris Vinkel.

Kandidaate saab registreerimiseks esitada veel kaks päeva kuni homse, 5. septembri kella 18ni. Pärast seda saab vajadusel valla ja linna valimiskomisjonides kahe päeva jooksul kandidaatide dokumentides vigu parandada.

Hiljemalt pühapäeval peavad valimiskomisjonid nõuetekohased kandidaadid registreerima ning selgitama liisu heitmise teel numbrite andmise järjekorra erakondade ja valimisliitude vahel ning üksikkandidaatide vahel.

Valijate nimekirjad koostab siseministeerium 15. septembriks. Pärast seda elukoha aadressi andmetes tehtud muudatusi arvesse ei võeta. Hääleõiguslik isik saab valida üksnes oma elukohajärgses valimisringkonnas üles seatud kandidaatide vahel.

Kohaliku omavalitsuse volikogude valimiste eelhääletamine ja elektrooniline hääletamine algab 5. oktoobril, valimispäev on 15. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles