Väliskomisjonid: Gruusia ründamine oli Venemaa hoiatus NATO laienemise vastu

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser.
Sven Mikser. Foto: Peeter Langovits.

Tänasel Soome ja Eesti parlamentide väliskomisjonide kohtumisel keskendusid kõnelused Gruusia ja Venemaa vahelise sõjalise konflikti järelmõjudele, NATO ja Euroopa Liidu suhetele Venemaaga ning Venemaa välis- ja sisepoliitikale.


Samuti arutati olukorda Valgevenes pärast äsjaseid parlamendivalimisi ja energiajulgeolekuga seotud teemasid, teatas riigikogu pressitalitus.

Parlamentide liikmed analüüsid põhjalikult Gruusia konflikti põhjuseid ja konfliktijärgset julgeolekuolukorda nii Euroopas kui ka maailmas laiemalt. Eesti ja Soome parlamentide liikmed nentisid, et Venemaa püüd kinnistada oma huvisfääre ja Gruusia ründamine oli Venemaa hoiatus NATO laienemise vastu.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Sven Mikseri sõnul on Eesti rahul sellega, kuidas Euroopa Liit ja NATO reageerisid Gruusia ja Venemaa konfliktile. Riigikogu väliskomisjoni esimees tunnustas Soome kui OSCE eesistuja tegevust konflikti lahendamisel.

«Eesti tunnustab Gruusia territoriaalset terviklikkust ja mõistab hukka Venemaa otsuse tunnustada Lõuna-Osseetia ja Abhaasia iseseisvust,» toonitas Mikser

Riigikogu väliskomisjoni esimehe sõnul tuleb Lõuna-Kaukaasia regiooni vaadata tervikuna ja Gruusia ja Venemaa konflikti lahendusele aitaks kaasa kogu regiooni külmutatud konfliktide lahendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles