Fotod ja videod: Savisaare liit ja Tegus Tallinn peavad ühist nimekirja väga tõenäoliseks (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koostööläbirääkimisi pidavad Savisaare Valimisliit ja nimekiri Tegus Tallinn peavad pärast reedel aset leidnud kohtumist ühise nimekirja moodustamist väga tõenäoliseks.

Savisaar: kahel valimisliidul on palju ühist

Edgar Savisaar ütles pärast kohtumist, et on optimist ja talle tundub, et kahel valimisliidul on palju ühist.

«Linnapeakandidaadi juurde me küll veel jõudnud ei ole. Meil on mitmeid toredaid inimesi, kelle suhtes tahame läbi arutada,» ütles Savisaar ajakirjanikele.

Savisaar ei vastanud küsimusele, kas ta oleks valmis loovutama linnapeakandidaadi koha Tegusa Tallinna esindajale. «Esiteks, ma olen praegu Tallinna linnapea. Mis saab pärast oktoobri keskpaika, seda räägime siis. Küll tulevad ka tõsised linnapeakandidaadid välja, ma usun,» lausus Savisaar.

Tegusa Tallinna esindaja Jüri Mõis on varem öelnud, et Edgar Savisaare valijad on niinimetatud rumalad hääled, mille valimisliit Tegus Tallinn peaks endale võitma.

Savisaare sõnul ei saa Mõisa sellised sõnad takistuseks kahe valimisliidu koostööle. «Ma arvan, et Jüri Mõis komistas oma sõnadega,» ütles Savisaar.

Mõis: mulle tundub, et ühine nimekiri saab teoks

Tegusa Tallinna esindaja Jüri Mõis ütles pärast kohtumist ajakirjanikele, et tema isikliku tunde järgi saab kahe valimisnimekirja liitumine teoks.

Osapooled kohtuvad uuesti pühapäeval. Jüri Mõis ütles ajakirjanikele, et kui osapooled kokkuleppele saavad, loodavad nad uue nädala alguses ühisest nimekirjast pressikonverentsil juba lähemalt rääkida.

Mõis lisas, et kui osapooled kokkuleppele jõuavad, saab uue valimisliidu nimes olema mõlema valimisliidu nime komponendid.

«Täna vaatasime kattuvaid punkte programmides. Pärast tänast kohtumist võime öelda, et me ei lähe laiali, vaid jätkame läbirääkimisi. Täna jõudsime rääkida nii palju, et marketing jääb meil ja Edgar Savisaare valimisliidul eraldi,» ütles Mõis.

Ühise valimisliidu linnapeakandidaadi isikut pooled veel arutanud ei ole. Mõis märkis, et vähemalt ühise nimekirja alguses tuleb kasutada tõmbluku printsiipi.

Mõis ütles, et täna olid arutluse all valimisplatvormide kattuvus ning võimalikud erimeelsused täna jutuks ei tulnud.

Sõõrumaa: linnapeakandidaat ei pruugi üldse meie nimekirjas kandideerida

Tegusa Tallinna üks eestvedaja, ärimees Urmas Sõõrumaa sõnul pakub ühine valimisnimekirja kindlasti välja parima linnapeakandidaadi, juhul kui kõnelused koostööni viivad.

«Võib-olla tuleb linapeaks üldse selline kes ei taha meie nimekirjas olla, aga on nõus asuma linnapeaks,» ütles Sõõrumaa.

Ta lisas, et enne lõpliku kokkuleppe sõlmimist on kindlasti tarvis võrrelda kahe nimekirja valimisplatvorme ja vaadata, kas on asju, mis võiksid koostöö täiesti välistada.

«Kui sellised välistavaid punkte on, siis ühist nimekirja ei sünni. Aga täna oleme koostöökursil,» ütles Sõõrumaa.

Korb peab ühinemishuvi põhjuseks toetuse vähenemist

Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb sõnas pressiteate vahendusel, et Tegusa Tallinna ja Edgar Savisaare valimisliidu lähenemise tingib tõenäoliselt muuhulgas kandidaatide puudus ning toetuse vähenemine.

Korb sõnas, et kahte valimisliitu saab ainsa eesmärgina ühendada Keskerakonnalt häälte võtmine ning seda on ka avalikult nii öeldud. «Muus osas saab ärimeestest ja Edgari valimisliidu kandidaatidest saadav kompott olema tõenäoliselt mõlema liidu potentsiaalsele valijale arusaamatu,» arvas ta.

Ta tõi välja, et Mõis noolib arusaadavalt Edgar Savisaare «rumalaid Lasnamäe hääli», nagu endine isamaaliitlane Mõis seda väljendas, kuid teise osapoole puhul on küsimus keerukam. «Milline kasu saab olema valijatele Savisaare ja Ivanova liitumine ärimeestega, kelle vaated pole ilmselgelt tsentristlikud, on arusaamatu. Tundub, et mõlemad pooled on volikogukohtade nimel ja Keskerakonna seni tehtu peatamiseks valmis enda nägu ja retoorikat kardinaalselt muutma.»

«Kõik on selge, kaardid on lauale visatud. Mõis ja Sõõrumaa said aru, et «Tegus Tallinnal» on oht jääda kohalikel valimistel viieprotsendilise künnise alla, sest valijaid pole. Ivanova ja Edgar Savisaar said aru, et Savisaare valimisliidul napib kampaaniaks raha. Aga neil on hääli. Nii need kaks kohtusidki ja hakkasid ühinemisest rääkima,» teatas riigikogu sotsiaaldemokraatliku fraktsiooni liige Rainer Vakra teatas kommentaaris.

Vakra lisas, et Tegus Tallinn võinuks isegi volikogu opositsioonipingilt anda linnavõimule pragmaatilist ja majanduslikult ratsionaalset pilku, nüüd aga matsid nad konkurendi arvates põhimõtted ja tõstsid esikohale poliittehnoloogia.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles