Soomlasest linnapeakandidaat veel meeriks ei sobi

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seaduse silmis ei saaks Harri Juhani Aaltonen veel Viljandi linnapea olla, aga ta lubas enne valimisi Eesti kodakondsuse saamisega tegelema hakata.
Seaduse silmis ei saaks Harri Juhani Aaltonen veel Viljandi linnapea olla, aga ta lubas enne valimisi Eesti kodakondsuse saamisega tegelema hakata. Foto: Marko Saarm

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Viljandi osakond näeks meeri kohal Harri Juhani Aaltoneni, kes on nõus Soome kodakondsusest loobuma, sest seaduse järgi võib Eestis vallavanemaks või linnapeaks kinnitada vaid Eesti vabariigi kodaniku.

IRL-i Viljandi linnaosakonna juhatuse liikme ja abilinnapea Janika Kivistiku sõnul oli linnapeakandidaate mitu, kuid nimekiri otsustas üksmeelselt Aaltoneni kasuks. «Harri on aus ja suure südamega mees ja poliitik. Ta mõtleb eelkõige linna ja selle kodanike huvidele, mitte isiklikule heaolule,» ütles Kivistik.

Kivistiku sõnul on IRL-i linnapeakandidaadis olemas ka tipp-poliitikule vajalik karisma. Valituks saamise korral lahutaks teda linnapea kohast vaid see, et ta on Soome riigi kodanik.

Harri Juhani Aaltonen tunnistas, et mõtles pikalt, kas on valmis linnapeakandidaadi vastutuse võtma ja seda just oma kodakondsuse pärast. «Minu jaoks oli kõige keerulisem see, et pidin iseendaga saama kokkuleppele, et ma olen nõus loobuma Soome kodakondsusest,» ütles Aaltonen, kes on  2013. aastast teinud tööd Viljandi linnavolikogu aseesimehena.

Seni pole tal enda sõnul Eesti kodakondsust vaja läinud, kuigi ta on selle taotlemisele mõelnud. «Internetis on võimalik neid teste teha ja ma küll ei näe mingit probleemi, et keele- või põhiseadustesti ei läbiks,» ütles kerge aktsendiga kõnelev linnapeakandidaat.

Aaltoneni sõnul vajab Soome kodakondsusest loobumine ennekõike väga suurt pühendumist ja see otsus muudaks tema elu. «Kindlasti ma soovitan mõelda, kes on nõus tegema kõige suurema muudatuse oma elus: kas see, kes tuleb riigikogust või see, kes muudab kodakondsust.» 

Aaltonen on enda sõnul teadlik, et Eesti kodakondsuse saamine pole minutite või ühe päeva küsimus, seega plaanib sellega algust teha enne valimisi. Kui kaua protsess aega võib võtta, ta veel ei tea. Sellele ei saanud Sakala eile vastust ka politsei- ja piirivalveametist.

Aaltonen on olnud Viljandiga seotud alates 1992. aastast ning ehitanud koos viljandlastega üles aktsiaseltsi Hansa Candle. Küünlavabrikus projektijuhina töötav Aaltonen ütles, et kui rahvas ta linnapeaks valib, loobub ta ka praegusest töökohast. «Linnapea töö ja amet käib 24/7,» lausus ta ja kinnitas, et ka küünlavabrikus on inimestega räägitud ja nad on valmis suurema vastutuse võtma.

Mida tahaks Harri Juhani Aaltonen Viljandi linnapeana ära teha? «Eks ma tahaks nii, et ametnikud oleks lihtsalt kättesaadavad ja iga inimene julgeks raekotta tulla. Linnajuhid pole mingid erilised zombid, et neid peaks kartma,» rääkis ta. Et raekoja uksekünnist rahvale madalamaks teha, tuleb Aaltoneni sõnul inimestega tänavatel suhelda. 

Nagu varasemadki linnapeakandidaadid, lubab ka Aaltonen veekeskuse valmimist. Kui seda ei peaks nelja aasta jooksul juhtuma, on ta enda sõnul ebaõnnestunud ja lubab seda avalikult meelde tuletada.

Sotsiaaldemokraatide Viljandi linnapeakandidaat Helmen Kütt ütles, et talle ei tulnud IRL-i linnapeakandidaat üllatusena. Kütt leidis, et Aaltonen on väärikas vastane ja hea valik. «Minu jaoks ongi seesama probleem, et seaduse järgi ei saa ta olla linnapea. Kui Aaltonen soovib muuta kodakondsust, oleks ta suurepärane linnapea. Kui ei plaani ja on kandidaat ilma järgmise sammuta, on tegemist valijate petmisega,» tõdes Kütt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles