Sasi: koolikatsete vastu aitab põhikooli gümnaasiumist lahutamine

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Sasi.
Jüri Sasi. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu hariduselu kureeriva abilinnapea Jüri Sasi hinnangul ei tundu Tallinna katsete tegemist soosiv 1. klassi astumise kord mõistlik ning ta soovitab kiigata pealinnaski Tartu eeskuju suunas, kus lapsed reeglina katseid ei tee.

«Kaugelt vaadates võib öelda, et see (Tallinna vastuvõtukord – toim) ei ole mõistlik, aga mis mõistlik oleks, ega siin on raske midagi välja pakkuda,» rääkis Sasi Postimees.ee’le.

«Põhikoolid ja gümnaasiumid peaks olema eraldi, see oleks lahendus. Praegu tekib ikka illusioon, et panen lapse 1. klassi ja siis ta on ühes ja samas koolis 12. klassi lõpuni ja kõik on hästi.»

Sasi sõnul pole see tegelikkus, sest gümnaasiumi tuleb sageli uuesti sisse astuda ning Tartu praktika näitab, et suur osa lapsi vahetab pärast põhikooli lõppu nagunii kooli.

Abilinnapea sõnul on see kohaliku omavalitsuse otsustada, kas ta lahutab põhikoolid ja gümnaasiumid või mitte, ning Tartu on taolist teed minemas. «Ma arvan, et see aitaks ka hüsteerilisi olukordi vältida ja ma arvan, et ka Tallinnas.»

Tema väitel väheneb nii nõudlus panna õpilast konkreetse kooli 1. klassi, sest see ei ole ka kaubamärgiliselt seotud gümnaasiumiga.

Sasi sõnul on muret tekitav seegi, et nii ajakirjanduses kui mujal on harjutud rääkima ja võrdlema gümnaasiume ning põhikoolid on jäetud tagaplaanile.

«Võib-olla on see meie eneste rikutus, et kujutame ikka ette nõuka-aegset süsteemi, kus oligi 1.-12. klass, gümnaasium kõigile kohustuslik. Paradigma on oluliselt muutunud, riigikord on muutund, aga meie mõte on jäänud ikkagi natuke sinna tagasi,» rääkis Sasi.

«Peaksime palju rohkem väärtustama ja pöörama tähelepanu põhikoolile, kui me seda seni oleme teinud.»

Kui Tallinn lubab kõigil koolidel võtta soovi korral lapsi 1. klassi vastu katsete põhjal ning kõikjalt linnast võib kandideerida ükspuha millisesse kooli, siis Tartu valis teistsuguse lähenemise.

Tartus korraldab 1. klassi sisseastumiskatseid vaid Miina Härma gümnaasium. Kogu linn on jagatud üheksaks koolipiirkonnaks ning igale lapsele määratakse elukohajärgne kool.

Miina Härmasse on võimalik proovida alles siis, kui kodulähedane kool ei kõlba.

Postimees.ee küsib täna haridusekspertidelt, kuidas vähendada Tallinnas vajadust 1. klassi astumisel katseid teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles